Hlavní obsah

„Jsem mnohem hezčí než Kamala,“ chlubí se Trump. Už i jeho spojenci mu radí zařadit zpátečku

Příliš hloupá, málo hezká, šílená radikálka. A teprve nedávno si vzpomněla, že je černoška. Americký republikán Donald Trump pokračuje v chrlení osobních útoků na svou demokratickou sokyni Kamalu Harrisovou. V průzkumech před listopadovými prezidentskými volbami však exprezident na nynější viceprezidentku stále ztrácí.

Foto: Julia Nikhinson, ČTK/AP

Donald Trump na snímku z 15. srpna

Článek

Rostoucí počet republikánů proto veřejně vyzývá Trumpa, aby dál nezabředával do osobních invektiv vůči Harrisové a raději více mluvil o konkrétních politických tématech.

Exprezident si ovšem jejich rady zatím k srdci příliš nebere. Ukázalo se to například při sobotním mítinku v Pensylvánii, kde se Trump obsáhle věnoval vzhledu Harrisové.

„Říkám, že vypadám mnohem lépe než ona. Mnohem lépe. Mnohem lépe. Jsem mnohem hezčí než Kamala,“ prohlásil mimo jiné za jásotu podporovatelů Trump, který se ohradil proti komentáři listu Wall Street Journal, jenž jako výhodu Harrisové v kampani uvedl i to, že Harrisová je „krásná žena“.

Trump se také nechal slyšet, že kreslený portrét Harrisové na obálce magazínu Time mu připomněl spíš jeho manželku Melanii.

Trump obvinil Harrisovou z inflace za Bidenovy vlády a napadl její inteligenci

Volby USA

A když Trump zrušil dříve domluvenou zářijovou debatu prezidentských kandidátů na stanici ABC News (dohodnutou ještě před odstoupením prezidenta Joea Bidena z kampaně) a Harrisová poté odmítla jím nabízenou debatu na Fox News, zdůvodňoval to mimo jiné tím, že jeho soupeřka má „nízké IQ“, je „hloupá“ a postrádá „mentální kapacitu“, aby se s ním mohla utkat.

„Amerika nemůže přežít další čtyři roky tohoto zmateného komunistického šílence,“ prohlásil také Trump na adresu viceprezidentky na nedávném mítinku ve státě Montana. Koncem července se Trump pustil do rozebírání etnicity Harrisové, jejíž otec pochází z Jamajky, zatímco matčiny kořeny jsou v Indii.

„Vždycky byla indického původu a hlásila se jen k indickým kořenům. Až před pár lety jsem se dozvěděl, že je černoška, když se z ní najednou stala černoška. A teď chce být známá jako černoška. Tak nevím, je to Indka, nebo černoška?“ vykládal Trump v místnosti plné černošských novinářů.

„Myslím, že mám právo na osobní útoky,“ komentoval pak minulý týden Trump směr své kampaně. „Nemám velký respekt k její inteligenci a myslím si, že by byla příšernou prezidentkou,“ dodal na adresu Harrisové.

Z průzkumů se ale zatím nezdá, že by jeho taktika zabírala. Trump zjevně přišel o několikaprocentní náskok, který měl před unaveně působícím prezidentem Bidenem, jenž koncem července odstoupil z kampaně. V nynějších průzkumech naopak celonárodně vede Harrisová a v klíčových státech, kde Biden těžce ztrácel, to nyní vypadá na velmi těsný souboj.

„Veřejné nervové zhroucení“

„Lze to nazvat veřejným nervovým zhroucením,“ komentoval podle webu Politico Trumpovo počínání Matthew Bartlett, republikánský stratég a někdejší činitel Trumpovy administrativy.

„Tohle je chlap, který prošel republikánskými primárkami jako nůž máslem. Tohle je chlap, který v debatě a mimo jakoukoliv soutěž odrovnal prezidenta, který byl jen zpola při vědomí. A teď je to chlap, který se nemůže vyrovnat s konkurenčním prezidentským kláním, které by vyžadovalo disciplínu a efektivní komunikaci. A vidíme, jak se kandidát a kampaň naprosto hroutí,“ dodal.

„Republikáni o ní musí přestat fňukat. Když budeme mluvit o rase Kamaly Harrisové, že je hloupá, to nám volby nevyhraje,“ vzkázala na stanici Fox News Nikki Haleyová, která v republikánských primárkách sama usilovala o prezidentskou nominaci a později podpořila Trumpa.

Vlivný republikánský senátor Lindsey Graham z Jižní Karolíny se v neděli na stanici NBC News vyjádřil v obdobném duchu. „Pokud budete mít politickou prezidentskou debatu, tak vyhraje. Ale Donald Trump provokatér a showman tyto volby možná nevyhraje,“ připustil exprezidentův spojenec.

Donald Trump: Jestli prohraju, sejdeme se ve Venezuele

Volby USA

Výběr článků

Načítám