Hlavní obsah

Hraju si golf a najednou střelba. Trump poprvé popsal pokus o atentát

Znovu kandidující americký exprezident Donald Trump se poprvé vyjádřil k nedělnímu pokusu o atentát na jeho osobu. K tomu došlo v golfovém klubu ve West Palm Beach na Floridě. S detaily se svěřil na komunikační platformě X Spaces v rámci sociální sítě X.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Trump vyprávěl o pohodové neděli, během které s přáteli vyrazil na golf. Na hřišti nechyběl ani americký investor a exprezidentův golfový parťák Steve Witkoff. „Je to krásné místo a všechno bylo úžasné. Pak jsme ale uslyšeli asi čtyři až pět výstřelů… Agenti tajné služby (USSS) popadli mě i mého přítele Steva Witkoffa a odvezli nás do bezpečí. A jeli jsme dost rychle. Agent odvedl fantastickou práci,“ pochválil Trump tajnou službu.

„Moc rád bych ještě ten poslední míček poslal do jamky, ale rozhodli jsme se, že odtamtud vypadneme,“ konstatoval dále.

Výstřely, o kterých Trump mluvil, vyšly zřejmě ze zbraní ostatních agentů tajné služby, kteří zahlédli v křoví hlaveň. „Z ní ale nevyšla žádná střela,“ upřesnil Trump, jehož slova citoval například server CNN. Na plotě golfového klubu, který byl po incidentu okamžitě uzavřen, se později našel batoh a zbraň.

Foto: Stephany Matat, ČTK/AP

Snímky, na nichž je puška AK-47, batoh a Go-Pro kamera na plotě před golfovým klubem.

K dopadení podezřelého výrazně dopomohla i svědkyně, která viděla vybíhat muže z křoví a vyfotila zadní část jeho auta včetně poznávací značky. „Můžete si tu situaci tisíckrát představovat, ale kdo z nás bude mít v danou chvíli tolik duchapřítomnosti, aby běžel za podezřelým a ještě vyfotil jeho auto. Odvedla fenomenální práci,“ nešetřil pochvalami někdejší prezident.

Podezřelý je ve vazbě

Podezřelého muže, kterým je osmapadesátiletý recidivista Ryan Wesley Routh, policie později zadržela a momentálně je ve vazbě. Muž mimo jiné dříve popsal, že je zklamaným bývalým Trumpovým voličem. V křovinách se měl ukrývat zhruba 12 hodin, uvedla BBC.

Foto: Social Media, Reuters

Pravděpodobný útočník Ryan W. Routh

„Dopadlo to dobře. Toho člověka mají za mřížemi a doufejme, že tam dlouho zůstane,“ řekl Trump.

Ten také připomněl incident v Butleru v Pensylvánii z letošního července, kdy na něj střílel 20letý Thomas Matthew Crooks. Toho po několika výstřelech na místě zabili ostřelovači. Trump obvinil své politické nepřátele, že jejich rétorika, kdy jej označili za „nebezpečí pro demokracii“, ovlivnila oba podezřelé, které nazval „radikálními levičáky“, aniž by pro toto tvrzení poskytl důkazy, podotkla BBC.

A Bidena nebo Kamalu se nepokouší zabít nikdo, stěžuje si Musk

Zahraniční

Výběr článků

Načítám