Hlavní obsah

Hledá se náhradník za Bidena

Špatný výkon amerického prezidenta Joea Bidena v první předvolební debatě s jeho republikánským vyzyvatelem Donaldem Trumpem způsobil, že řada členů Demokratické strany požaduje, aby byl prezident nahrazen novým kandidátem. Biden sám se po poradě se svou rodinou rozhodl v kampani dál pokračovat, debatu o tom, kdo by ho mohl případně nahradit, tím ale neuťal.

Foto: Reuters

Joe Biden

Článek

Zda nominaci za Demokratickou stranu dostane Biden, nebo jiný kandidát, bude jasné v srpnu. O tom, koho strana vyšle do klání o Bílý dům, rozhodne Národní sjezd Demokratické strany. Těžko to však bude někdo jiný než vítěz primárek Biden, pokud sám neodstoupí.

Kamala Harrisová

Foto: ČTK/AP

Kamala Harrisová

Jako možná první volba by se v takovém případě nabízela viceprezidentka Kamala Harrisová, uvádí agentura Reuters. To již potvrdilo sedmero zdrojů z Bidenova volebního štábu, Bílého domu a Demokratické strany. V případě, že by Biden skutečně odstoupil, označily zdroje vyšachování Harrisové za „téměř nemožné“.

Devětapadesátileté viceprezidentce hraje do karet i to, že by mohla na Bidenovo místo nastoupit bez dlouhých průtahů, jež by krátce před listopadovými volbami mohly Demokratickou stranu štěpit.

Výhodou Harrisové může být také to, že před čtyřmi lety prošla volebním cyklem, při němž se na ni republikáni snažili najít jakoukoliv špínu. Jiný kandidát by mohl v tomto ohledu znamenat zranitelnější cíl.

Bidenovi radí syn Hunter čekající na trest kvůli zbrani a drogám

Volby USA

Podle průzkumů společnosti Ipsos by v případě přímého střetu s Trumpem Harrisová zaostávala v podpoře voličů o jeden procentní bod, což je srovnatelné se současnou podporou Bidena. Souboj mezi ním a Trumpem je totiž i přes jeho slabý výkon v debatě v preferencích nadále velmi vyrovnaný.

Nominace viceprezidentky by ani zdaleka neznamenala, že by demokraté měli volby v kapse, což si uvědomují i významní finanční dárci strany, přiznávají však, že ačkoliv „není ničí první volbou, nelze ji ignorovat“.

Guvernéři

O post prezidenta se velmi často ucházejí guvernéři jednotlivých států, není tedy divu, že i v případě možné náhrady Joea Bidena v boji o Bílý dům se oči demokratů obracejí k těm nejvlivnějším z nich.

A i kdyby ho neměli nahradit nyní, jména mohou napovědět, koho by strana mohla chtít vyslat do bojů o úřad za čtyři roky.

Foto: Profimedia.cz

Gretchen Whitmerová

Jako o favoritce na prezidentskou kandidaturu v roce 2028 se mluví třeba o guvernérce Michiganu Gretchen Whitmerové. Popularita této progresivní demokratky, jež se od svého zvolení v roce 2022 postarala o zajištění dostupnosti potratů pro obyvatele státu a zavedení opatření omezujících hrozbu střelných zbraní, stále značně stoupá.

Foto: ČTK/AP

Gavin Newsom

Dalším možným náhradníkem je kalifornský guvernér a jeden z nejhlasitějších podporovatelů Bidenovy administrativy Gavin Newsom. I jeho jméno figuruje mezi možnými kandidáty pro volby v roce 2028, přičemž experti Newsoma vnímají jako Bidenova přirozeného nástupce. Do národního povědomí se dostal hlavně rivalitou a ideologickým sporem s floridským guvernérem a neúspěšným uchazečem o prezidentskou kandidaturu Ronem DeSantisem.

Foto: ČTK/AP

Josh Shapiro

Za vhodného kandidáta mnozí považují též guvernéra Pensylvánie Joshe Shapira. Reprezentuje významný stát a má zkušenosti s apolitickou prací jakožto bývalý státní veřejný prokurátor. Jako schopný politik se pak ukázal při loňské rychlé přestavbě spadlého filadelfského dálničního mostu, čímž se dostal do povědomí amerických občanů.

Michelle Obamová

Foto: Profimedia.cz

Michelle Obamová

Průzkumy však demokratům nabízejí zcela jinou kandidátku – bývalou první dámu Michelle Obamovou. Agentura Ipsos uvádí, že by byla jasným favoritem jak proti Trumpovi, tak proti Bidenovi, a to o asi deset procentních bodů. Žádný jiný možný kandidát by proti Trumpovi tak jasným favoritem nebyl.

Jde o přímý důkaz toho, že popularita Obamové ani téměř osm let po odchodu jejího manžela Baracka Obamy z politiky nepoklesla. Ona sama však kandidaturu už letos v březnu zamítla a ani strana o její potenciální nominaci, zdá se, reálně neuvažuje.

Anketa

Měl by Joe Biden odstoupit z prezidentské kampaně?
Ano
90,4 %
Ne
9,6 %
Celkem hlasovalo 12925 čtenářů.

Biden slabý výkon v debatě vysvětluje únavou z cest

Volby USA

Související články

Výběr článků

Načítám