Hlavní obsah

Debata Trumpa a Harrisové: Exprezident neodpověděl, zda chce vítězství Ukrajiny

Aktualizováno

Ti dva se prý nikdy dřív nepotkali, dokonce spolu ani nemluvili po telefonu. Nyní se americká demokratická viceprezidentka Kamala Harrisová a republikánský exprezident Donald Trump, dva hlavní kandidáti v letošních amerických prezidentských volbách, poprvé střetli před očima milionů televizních diváků v 90minutové debatě na stanici ABC News.

Debata Trumpa a HarrisovéVideo: ABC News Presidential Debate, Reuters

Článek

Hned úvod debaty byl proti minule odlišný – oba protikandidáti si potřásli rukou, když Harrisová přišla k Trumpovu pultíku. Při předchozí debatě v červnu si republikánský exprezident s demokratickým prezidentem Joem Bidenem ruce nepodali.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Debata Donalda Trumpa a Kamaly Harrisové

Exprezident: Chci jen konec války

Diskutována byla i válka na Ukrajině, která se již přes dva roky brání rozsáhlé ruské invazi. Moderátor připomíná Trumpovo tvrzení, že by válku „ukončil do 24 hodin“.

Trump v debatě opakovaně odmítl odpovědět na přímou otázku, zda chce, aby Ukrajina vyhrála a zda je to v zájmu USA. „Chci, aby válka skončila,“ odvětil Trump s tím, že ruského i ukrajinského prezidenta Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského dobře zná a oba jej prý respektují. Oba by prý přiměl ke společnému jednání. „Myslím, že je v nejlepším zájmu USA ukončit tuto válku – a prostě to udělat, vyjednat dohodu,“ řekl Trump.

„Domnívám se, že důvod, proč Donald Trump říká, že tato válka skončí do 24 hodin, je ten, že by to prostě vzdal,“ řekla Harrisová, která hájila nynější podporu Kyjeva ze strany Washingtonu.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Debata Donalda Trumpa a Kamaly Harrisové

Oba kandidáti obhajovali také své ekonomické plány. „Jsem jediný člověk na pódiu, který má plán na pozvednutí střední třídy a pracujících lidí v Americe,“ řekla Harrisová, která Trumpa obvinila, že chce pouze snižovat daně bohatým.

Trump o Harrisové: Je to marxistka

Trump vyčetl Harrisové, že je spolu s Bidenem zodpovědná za vysokou inflaci a příliv migrantů, který podle něj americkou ekonomiku ničí. „Všichni vědí, že je marxistka,“ řekl na adresu své oponentky.

Další téma byla otázka potratů. Harrisová varovala, že Trump v případě svého zvolení zavede celonárodní zákaz potratů. Republikán to odmítl s tím, že pouze ponechá stávající stav – po zrušení federálního práva na potrat Nejvyšším soudem USA mají v této otázce pravomoc jednotlivé státy – republikány ovládané státy své potratové zákony už začaly rázně zpřísňovat.

Harrisová se opakovaně snažila Trumpa spojovat s takzvaným Projektem 2025, který vznikl v okruhu bývalých spolupracovníků exprezidenta a obsahuje řadu ultrakonzervativních opatření. Trump odmítl, že by s 900stránkovým dokumentem měl něco společného. „Záměrně jsem to ani nečetl,“ řekl republikán.

Viceprezidentka: Kriminalita? Sám je stíhaný

Při otázce na migraci Trump mluvil o rostoucí kriminalitě a zmínil i bizarní tvrzení kolující mezi některými jeho příznivci – že migranti jedí domácí mazlíčky lidí žijících ve městě Springfield ve státě Ohio. „Jedí psy. Jedí mazlíčky lidí, kteří tam žijí,“ řekl republikánský exprezident. Moderátoři upozorňují, že podle vedení města jde o nepodložená tvrzení.

Foto: Adam Gray, Reuters

Republikánští příznivci v New Yorku sledující debatu Trumpa a Harrisové

Harrisová, někdejší prokurátorka, využila Trumpovu řeč o „zločinech migrantů“ k protiútoku. „Myslím, že je to příznačné od někoho, kdo je stíhán za zločiny proti národní bezpečnosti, hospodářské zločiny, zasahování do voleb,“ řekla viceprezidentka. „Jsou to falešné případy,“ odsekl Trump s tím, že jde o kauzy zahájené jeho politickými oponenty.

Trump dál tvrdí, že minulé volby vyhrál

Trump zopakoval svá nepodložená tvrzení, že ve skutečnosti vyhrál prezidentské volby v roce 2020, v nichž podle oficiálních výsledků prohrál s Bidenem o více než sedm milionů hlasů. Podle něj existuje „tolik důkazů“ a mluvil o hlasování ze strany ilegálních migrantů, do detailů však nezacházel.

„Donalda Trumpa vyhodilo z práce 81 milionů lidí a očividně má problém to zpracovat,“ řekla Harrisová, zatímco exprezident se sarkasticky ušklíbl.

Foto: Marta Lavandier, ČTK/AP

Příznivci demokratů v Miami sledující debatu Trumpa a Harrisové

Exprezident: Proč už své sliby nesplnila?

Oba kandidáti na závěr přednesli krátké prohlášení. Jako první mluvila Harrisová, podle níž Američané budou volit mezi dvěma velmi odlišnými vizemi. „Jedna je zaměřená na budoucnost a ta druhá se soustředí na minulost a chce nás stáhnout zpátky. Ale my už se nazpět nevrátíme,“ řekla viceprezidentka.

„Říká, že udělá to a to a to. Tak proč to už neudělala?“ řekl na závěr Trump s tím, že viceprezidentka Harrisová je součástí nynější administrativy více než tři roky. Spojené státy jsou podle něj „selhávající“ zemí a jeho oponentka „nejhorší viceprezidentka“ v historii USA.

Žádní diváci ve studiu, střídavě vypínané mikrofony

Debata Trumpa a Harrisové v National Constitution Center ve Filadelfii byla jejich prvním a zatím i jediným potvrzeným televizním duelem před volbami 5. listopadu.

Trump a Harrisová v úterní debatě odpovídali na otázky dvou moderátorů, Davida Muira a Linsey Davisové, osm týdnů před oficiálním dnem voleb, ale jen několik dní předtím, než v některých z 50 amerických států začnou první lidé odevzdávat své hlasy korespondenční cestou.

Trump minulý týden televizi ABC News označil za „velmi nepřátelské území“ s tím, že jde o „nejhorší stanici z hlediska férovosti“.

Průzkumy na celonárodní úrovni i v klíčových státech ukazují na velmi těsný souboj mezi Trumpem a Harrisovou. Pro oba kandidáty je tak zásadní, aby se v debatě malému počtu dosud nerozhodnutých voličů představili v co nejlepším světle. Aktuální průzkum pro list The New York Times ukázal, že v sázce je hodně především pro Harrisovou – 28 procent dotázaných uvedlo, že o ní ještě potřebují zjistit více, zatímco pouze devět procent totéž řeklo o Trumpovi.

Harrisová se podle stanice CNN na úterní debatu připravovala v hotelu v Pittsburghu, ležícím stejně jako dějiště debaty ve státě Pensylvánie. Podle amerických médií tam se svým týmem uspořádala několik předstíraných debat s protivníkem představujícím Trumpa. Součástí nácviku bylo i televizní osvětlení a moderátoři, kteří jí kladli ostré otázky.

Klíčový duel v USA. Harrisová trénuje v cvičných debatách, Trump se učí nebýt moc agresivní

Volby USA
Foto: Profimedia.cz

Přípravy na televizní debatu Trumpa a Harrisové ve Filadelfii

Trump naopak přípravu v podobě předstíraných debat odmítl a místo toho před televizním duelem absolvoval několik brífinků se svými poradci. Jeden z nich stanici BBC řekl, že exprezident se před televizním duelem spíše soustředil na „doladění divadelního provedení svého představení“ než na konkrétní detaily politického programu.

Ze zatím jediné letošní debaty prezidentských kandidátů Republikánské a Demokratické strany 27. června vyšel vítězně Trump, který se střetl ještě s prezidentem Joem Bidenem. Biden podal slabý výkon, místy mluvil nesrozumitelně a s obtížemi a necelý měsíc poté kampaň za své znovuzvolení vzdal. Místo prezidentského kandidáta demokratů poté zaujala viceprezidentka Kamala Harrisová.

Během úterní debaty platila stejná pravidla jako v červnu. Mikrofon každého z kandidátů zůstával vypnutý po dobu, kdy mluvil jeho protivník. Každý kandidát měl dvě minuty na odpověď na otázku moderátora a druhý kandidát měl minutu na to, aby reagoval. Debata byla živě přenášena televizí, přímo ve studiu ale nebyli žádní diváci.

„Nostradamus“ předpověděl výsledek amerických voleb. Za 40 let se spletl jedinkrát

Volby USA
Foto: Brian Snyder, Reuters

Debata Donalda Trumpa a Kamaly Harrisové

Související články

Výběr článků

Načítám