Hlavní obsah

Co pomůže americké ekonomice? Výhra demokratů na celé čáře, hodnotí Goldman Sachs

Pro růst americké ekonomiky by bylo nejlepší, kdyby v listopadových volbách Kongres ovládli demokraté a do Bílého domu se dostala Kamala Harrisová, uvedla globální investičně-bankovní společnost Goldman Sachs. V případě výhry Donalda Trumpa, ať už by se republikánům podařilo ovládnout Kongres, nebo ne, by pak ekonomický výkon USA zasáhl propad způsobený zvýšenými cly a přísnější imigrační politikou.

Foto: Reuters

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová

Článek

„Ačkoliv by se v případě výhry demokratů na celé čáře zvýšily daňové sazby z příjmu právnických osob, domníváme se, že by nový rozpočet a rozšíření daňových úlev pro osoby se středně vysokým příjmem více než pomohly zabránit snížení investic. To povede k velmi malému zvýšení průměrného růstu HDP v letech 2025 a 2026,“ stojí v analýze Goldman Sachs.

„Odhadujeme, že pokud Trump vyhraje na celé čáře nebo s rozdělenou vládou (obsadí Bílý dům bez většiny v Kongresu - pozn red.), rána, kterou by růstu uštědřila cla a přísnější imigrační politika, by přesáhla pozitivní fiskální impuls. To by vedlo k propadu HDP o půl procentního bodu v roce 2026,“ hodnotí zpráva společnosti výhled ekonomiky v případě Trumpova volebního úspěchu.

Demokratická vláda by podle společnosti též vedla k většímu nárůstu pracovních míst než jakákoliv republikánská kombinace. Konkrétně by měsíčně vzniklo o deset tisíc víc pracovních míst než v případě Trumpovy výhry a o třicet tisíc víc, než kdyby republikáni získali Bílý dům i Kongres.

Závěry analýzy podporuje též to, že globální trh zaznamenal propad poté, co si Trump v červenci jako spolukandidáta vybral ostrého kritika Číny J.D. Vance, připomíná agentura Reuters.

Volební klání mezi Harrisovou a Trumpem ovšem nadále zůstává vyrovnané, ačkoliv národní průzkumy i průzkumy v několika klíčových státech mírně favorizují současnou viceprezidentku USA.

Náskok Harrisové před Trumpem se podle průzkumů zvětšuje

Volby USA

Související články

Výběr článků

Načítám