Hlavní obsah

Clintonovi podpořili náhradnici, Obama i Pelosiová vyčkávají

Aktualizováno

Bill a Hillary Clintonovi ocenili Bidenovu službu vlasti a podpořili Harrisovou v její prezidentské nominaci. Exprezident Barack Obama vyzdvihl Bidenovy zásluhy, ovšem Kamalu Harrisovou veřejně nepodpořil. Podobně se zachovala bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA a vlivná členka Demokratické strany Nancy Pelosiová, uvedla televize Sky News.

Foto: Profimedia.cz

Hillary a Bill Clintonovi

Článek

V příspěvku na sociální síti X Clintonovi poděkovali Joeu Bidenovi za jeho „mimořádnou“ kariéru ve službě, než uvedli, že je jim „ctí“ podpořit paní Harrisovou. Tvrdí, že je to nejlepší způsob, jak zabránit Donaldu Trumpovi, aby se vrátil do Bílého domu na druhé prezidentské období.

„Zažili jsme mnoho vzestupů a pádů, ale nic nás neobává o naši zemi více než hrozba, kterou představuje druhé Trumpovo funkční období,“ uvádí se v jejich prohlášení.

„Slíbil, že bude diktátorem od prvního dne, a nedávné rozhodnutí jeho servilního Nejvyššího soudu ho jen povzbudí k dalšímu rozcupování ústavy. Nyní je čas podpořit Kamalu Harrisovou a bojovat vším, co máme, aby byla zvolena.“

Demokratický exprezident Barack Obama, po jehož boku Biden zastával v letech 2009 až 2017 úřad viceprezidenta, končícího šéfa Bílého domu ocenil. „Joe Biden byl jedním z nejvýraznějších amerických prezidentů a zároveň je mým drahým přítelem a spolupracovníkem. Dnes nám také bylo – opět – připomenuto, že je patriotem toho nejvyššího řádu,“ napsal.

„V následujících dnech se ocitneme v nezmapovaných vodách. Ale chovám mimořádnou důvěru, že lídři naší strany dokážou vytvořit proces, ze kterého vzejde vynikající kandidát,“ dodal Obama, aniž by zmínil svého favorita.

Bůh „požehnal“ Spojeným státům v osobě Joea Bidena,“ prohlásila Nancy Pelosiová, bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA a vysoce postavená demokratka v reakci na rozhodnutí prezidenta stáhnout se z boje o Bílý dům. „Bůh požehnal Americe velikostí a dobrotou Joea Bidena.“

Vysoký činitel Demokratické strany, který byl v posledních třech týdnech v úzkém kontaktu i s bývalou předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou a dalšími lídry partaje, nicméně stanici CNN řekl, že činitelé Demokratické strany se podle něj nyní sjednotí za Harrisovou.

Mezi dalšími stranickými činiteli, kteří prezidentskou kandidaturu Harrisové podpořili, je například senátorka Elizabeth Warrenová, která před čtyřmi lety ve stranických primárkách stejně jako Biden a Harrisová usilovala o prezidentskou nominaci. Někteří další činitelé ve svých reakcích ocenili Bidena, aniž by zatím Harrisovou nebo jiné možné kandidáty zmínili.

Zprávy z posledních dnů naznačovaly, že Pelosiová byla jednou z hlavních osobností Demokratické strany , která se snažila Bidena přesvědčit, aby v boji o Bílý dům už nepokračoval, protože by demokratům spíše škodil. „S láskou a vděčností prezidentu Bidenovi za to, že vždy věřil v příslib Ameriky a dával lidem příležitost dosáhnout jejich naplnění,“ píše se v jejím prohlášení.

Televize Sky News si všímá, že své prohlášení nevyužila k tomu, aby podpořila Kamalu Harrisovou v pozici náhradnice.

Biden vzdal boj o Bílý dům

Volby USA

Výběr článků

Načítám