Hlavní obsah

Chtěl udělat z Američanů otroky, tvrdí muž zadržený za střelbu na Trumpa

Osmapadesátiletý Američan Ryan Wesley Routh měl útočit na republikánského kandidáta na post prezidenta Donalda Trumpa. Uvedla to televize CNN a tisková agentura AP s odkazem na zdroje z bezpečnostních složek. Muž mimo jiné dříve popsal, že je zklamaným bývalým Trumpovým voličem a že cestoval na Ukrajinu, kde se bez úspěchu pokoušel na její straně zapojit do bojů proti invazním silám Ruska.

Foto: Social Media, Reuters

Pravděpodobný útočník Ryan W. Routh

Článek

Routh podle svého profilu na pracovní síti LinkedIn navštěvoval North Carolina Agricultural and Technical State University, než se v roce 2018 přestěhoval na Havaj. Tam podnikal a měl stavební firmu. „V současné době stavím velmi jednoduché bytové jednotky pro potřebné,“ uvádí Routh.

Má ale velmi dlouhý trestní rejstřík. Byl osmkrát zatčený, často za drobné přestupky. V roce 2002 byl odsouzen za držení takzvané „zbraně hromadného ničení“, což podle článku v místních novinách The News & Record znamená „plně automatický kulomet“. Byl také zatčen po tříhodinové hádce s policií. Při dopravní kontrole měl u sebe schovanou zbraň a nakonec se zabarikádoval v pokrývačské firmě.

V blízkosti Trumpa zazněla střelba, exprezident je v pořádku

Zahraniční

Routh na svých účtech na sociálních sítích v desítkách příspěvků komentoval válku na Ukrajině a opakoval, že je ochoten zemřít v boji a že „musíme Kreml vypálit do základů“. „Jsem ochoten letět do Krakova a jet na hranice Ukrajiny jako dobrovolník a bojovat a umírat. Mohu být příkladem, musíme vyhrát,“ napsal Routh v příspěvku na síti X v březnu 2022.

Na Ukrajině ho jako dobrovolníka odmítli

Ruth podle svého tvrzení na Ukrajinu skutečně cestoval a snažil se tam na její straně do války zapojit. „V 56 letech, absolutně bez jakýchkoliv vojenských zkušeností mě neochotně odmítli,“ vzpomíná ve své knize na reakci úřadů, když přišel na polsko-ukrajinskou hranici.

Neodrazen tímto neúspěchem Ruth podle svého líčení přesto pokračoval do Kyjeva, kde na vlastní pěst v centru města vybudoval improvizované „dobrovolnické centrum“, které však následně rozebrala tamní policie. Následně popsal, jak několik měsíců marně protestoval na ulicích ukrajinské metropole a neúspěšně se pokoušel zorganizovat výrobu dronů. Vylíčil také své zklamání, že jeho snahy pomoct Ukrajině vyšly naprázdno.

Kompletní název jeho 291stránkové knihy zní „Nevyhratelná válka na Ukrajině: Fatální selhání demokracie, opuštění světa a globální občan - Tchaj-wan, Afghánistán, Severní Korea a konec lidstva“.

Vloni použil svůj osobní účet na facebooku, aby povzbuzoval cizince k bojům ve válce. Od října 2023 se snažil získat afghánské odvedence pro boj na Ukrajině. V příspěvcích se prezentoval jako neoficiální spojka pro ukrajinskou vládu, uvedla CNN.

„Afghánští vojáci, Ukrajina má zájem o 3000 vojáků, takže potřebuji, aby mi každý voják, který má pas, poslal kopii svého pasu a poslal ho na Ukrajinu,“ napsal v jednom takovém příspěvku, který byl zveřejněn v angličtině a paštštině.

Trump se bude s voliči pod širým nebem scházet už jen obklopen neprůstřelným sklem

Volby USA

V rozhovoru pro New York Times uvedl, že zájem o boj na Ukrajině projevily desítky potenciálních afghánských rekrutů a on doufá, že jim v Pákistánu koupí pasy, napsal deník Bild.

Elona Muska se například ptal, zda by si mohl od něj koupit raketu: „Chci ji vybavit hlavicí pro Putinův bunkr na Černém moři, abych ho zničil. Můžete mě prosím informovat o ceně?“

Routh publikoval mnoho politických prohlášení. Tvrdil také, že Trump chtěl „učinit z Američanů otroky“.

V červnu 2020 Routh uvedl, že v roce 2016 v prezidentské volbě hlasoval pro Trumpa, ale že od té doby svou podporu bývalému prezidentovi stáhl. „Když jste byl mou volbou v roce 2016, já i svět jsme doufali, že prezident Trump bude jiný a lepší, ale všichni jsme byli velmi zklamaní a zdá se, že se zhoršujete a vyvíjíte,“ napsal. „Budu rád, až odejdete,“ dodal.

Jeden z Routhových klientů napsal, že nebyl spokojen s odvedenou prací, a když se domáhal nápravy, byl na něj muž agresivní a sprostý. „Začal na mě ječet něco o tom, že: ‚Myslíte si, že když máte peníze, jste lepší než já?‘“ řekl Saili Levi. A když mu vykládal, že šel bojovat na Ukrajinu proti Rusku, uvedl: „Tak nějak jsem se rozhodl, že bych to kvůli rodině měl nechat být.“

Trump se opět stal terčem pokusu o atentát

Volby USA

Výběr článků

Načítám