Hlavní obsah

Čeští bookmakeři dávají Bidenovi ve volbách stále menší šance. Víc věří, že to vzdá

Vítězství demokrata Joea Bidena v amerických prezidentských volbách je v poslední době podle největších českých sázkových kanceláří každým dnem méně pravděpodobné. Před první předvolební debatou současného prezidenta s republikánským kandidátem Donaldem Trumpem se kurz na vítězství Bidena ve volbách pohyboval okolo 2,5:1, v současnosti je přes 6:1. 

Foto: Reuters

Joe Biden

Článek

Někteří demokraté po debatě Bidena vyzvali, aby z boje o znovuzvolení odstoupil. Fortuna ve středu vypsala kurz na to, zda se Biden o místo v Bílém domě jako kandidát za demokraty bude ucházet. Po několika hodinách od vypsání se kurz otočil, nyní je podle bookmakerů pravděpodobnější, že se vzdá kandidatury, než že se s Trumpem utká ve volbách.

„Z pohledu Trumpa byly karty před první debatou rozdány poměrně jasně. Byl už tak velkým favoritem na vítězství ve volbách v kurzu 1,6:1. Průběh debaty a následná ‚panika‘ v demokratickém táboře tak znamenala nejprve lehký pokles Trumpova kurzu na 1,57:1 a další dílčí pokles v následujících dnech na aktuálních 1,5:1. U Bidena, který měl před debatou kurz 2,5:1, naopak okamžitě vyskočil na 4,25:1 a v návaznosti na další kritiku a spekulace vyrostl až na aktuálních 6:1,“ řekl mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Sázkové kanceláře zároveň uvedly, že růst Bidenova kurzu není ani tak ve prospěch Trumpa, jako spíše ve prospěch dalších možných demokratických kandidátů. Největšími demokratickými favority, kteří by se podle nich mohli dostat do souboje s Trumpem, jsou momentálně současná viceprezidentka USA Kamala Harrisová, guvernér Kalifornie Gavin Newsom, bývalá první dáma Michelle Obamová nebo synovec bývalého prezidenta Robert F. Kennedy junior.

Hledá se náhradník za Bidena

Volby USA

Kurz na to, že za demokraty zamíří do souboje o prezidentské křeslo Biden, se po debatě skokově zvýšil z 1,06:1 na 1,5:1 a dál pozvolna rostl až na 1,8:1. V dnešních dopoledních hodinách Fortuna vypsala kurz v hodnotě 1,88:1 na to, že se Biden demokratickým favoritem nestane. Po 13:00 se ale poměr sázek otočil a v současnosti je kurz na to, že Biden bude v kampani pokračovat 2:1, a na to, že odstoupí 1,7:1. Z dalších demokratických variant se nejvíce posunul kurz na Harrisovou ze 17:1 na 2,8:1.

„Pravděpodobnost odstoupení Bidena a nahrazení Harrisovou je kolem 50 procent. Proces odstupu a výměny kandidáta je však po skončených primárkách, které fakticky vyhrál Biden, administrativně složitý, a proto nelze vyloučit, že demokratickou nominaci dostane v srpnu Joe Biden, ale nakonec do voleb půjde jiný kandidát, nejspíš Kamala Harrisová,“ sdělil ČTK bookmaker Tipsportu a specialista na politické sázky Pavol Boško.

U Tipsportu je vsazeno kolem deseti milionů korun na vítězství Trumpa. Na Bidena se vsadilo za milion korun, tedy o 1,2 milionu korun méně než na dalšího demokratického kandidáta Kennedyho se současným kurzem zhruba 50:1.

Průzkum pro Reuters ukázal, že třetina demokratů si myslí, že by se Biden neměl dále ucházet o znovuzvolení. Biden kvůli svému výkonu v debatě čelí velké kritice i otázkám ohledně svého věku. Průzkum také ukázal, že Trumpa by s přehledem porazila Obamová.

Bidenovi radí syn Hunter čekající na trest kvůli zbrani a drogám

Volby USA

Výběr článků

Načítám