Hlavní obsah

Bombardoval bych Moskvu a Peking, slibuje Trump svým dárcům

Bývalý prezident USA a kandidát na znovuzvolení v nadcházejících listopadových volbách Donald Trump na začátku května svým finančním dárcům řekl, že by v případě ruské invaze na Ukrajinu nebo čínské na Tchaj-wan bombardoval Moskvu a Peking. V článku o Trumpových přehnaných slibech dárcům to uvádí list The Washington Post. Prohlášením o bombardování podle něj však některé značně zaskočil.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump v budově manhattanského soudu

Článek

Na zahraniční politiku se Trump podle listu na akcích pro dárce zaměřuje často. Jeho prohlášení, které padlo před pár týdny na dárcovské večeři v luxusním newyorském hotelu Pierre však mnoho dárců zaskočilo. Exprezident mluvil o bombardování Moskvy a Pekingu v případě napadení jejich sousedů. Ruská invaze na Ukrajinu přitom začala již před dvěma lety a Trump dosud veřejně k žádnému útoku na Moskvu nikdy nevyzval. Pouze prohlašuje, že po znovuzvolení „za jediný den“ nastolí mír.

Trump je naopak povětšinou vnímán jako pro Rusko vhodnější kandidát než stávající demokratický prezident Joe Biden. V únoru například znepokojil spojence USA v NATO prohlášením, že by Rusko nechal „dělat si, co sakra chce“ s kteroukoliv zemí, která na obranu nedá smluvená dvě procenta HDP. Krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu též označil postup kremelského vůdce Vladimira Putina za „geniální“.

Prohlášení o bombardování Moskvy a Pekingu je tak pro Trumpa pravděpodobně jen dalším z mnoha přehnaných slibů, jež činí ve chvíli, kdy se snaží dohnat šedesátimilionovou ztrátu na Bidena ve vybraných finančních darech. Zároveň musí uhradit cenu svých čtyř trestních soudních sporů. Proto nyní na akcích pro dárce, které podle svých poradců nesnáší, žádá o příspěvky ve výši až 25 nebo 30 milionů dolarů (569,6 - 683,5 milionu korun).

Stíhačka F-35 se v USA vlekla kousek nad zemí, pak se zřítila

Amerika

Tím si paradoxně říká o sankci za porušení federálních zákonů o financování kampaní, protože požaduje vyšší částky, než může od jednotlivých dárců legálně přijmout. Podle právníka Larryho Noblea zabývajícího se financováním kampaní ale lze tyto zákony obejít, když si Trump o peníze neřekne přímo, a především když za konkrétní dar nenabídne konkrétní protislužbu.

Federální volební komise, která by měla financování kampaní hlídat, je nyní navíc obsazena třemi republikány a třemi demokraty, takže je nepravděpodobné, že by v této otázce byla schopna zakročit, připomněl též Noble.

Biden vám rekordně zvýší daně, přesvědčuje podnikatele

Trump se svými dárci řeší podobné otázky jako na svých setkáních s voliči, jako jsou inflace nebo imigrace. Je si však vědom, že jeho publikem jsou hlavně bohatí američtí podnikatelé, a tak se podle zpráv z jeho akce v luxusním newyorském hotelu zaměřuje především na daně. Upozorňuje hlavně na to, že Biden plánuje v případě svého znovuzvolení nechat na konci roku 2025 vypršet daňové úlevy pro bohaté a korporace, jež Trump zavedl za svého úřadování.

„Daňové úlevy pro bohaté a chudé a lidi se středním příjmem a všechno ostatní vyprší, ale vyprší až za dalších sedm měsíců a on je neobnoví, takže se daně čtyřnásobně zvednou. Budete mít největší navýšení daní v dějinách,“ hrozil údajně Trump svým dárcům, přičemž výrazně nadsazoval rozměry úlev.

Pokud Biden nepřijede na mírový summit, Putin tomu vestoje zatleská, řekl Zelenskyj

Svět

Výběr článků

Načítám