Hlavní obsah

Biden slíbil návrat do kampaně v příštím týdnu, k odchodu ho ale vyzývá stále víc demokratů

Americký prezident Joe Biden vzkázal, že se příští týden vrátí na cesty, aby pokračoval v kampani za své znovuzvolení. Příznaky covidu-19, s nímž se izoluje ve svém soukromém sídle, podle lékaře citelně ustoupily. Mezitím ale také zesílil tlak zákonodárců jeho vlastní Demokratické strany i sponzorů, aby 81letý Biden kandidaturu vzdal. Vícero amerických médií s odvoláním na své zdroje tento týden napsalo, že by se tak mohlo stát už o víkendu.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden po příletu do státu Delaware, kde je nyní v domácí izolaci kvůli nákaze covidem-19.  Snímek ze 17. července

Článek

„Zprávy New York Times jsou absolutně nepravdivé,“ odmítl tyto spekulace na stanici MSNBC spolušéf Bidenovy kampaně Cedric Richmond. „Prezident řekl, že kandiduje, a tím to hasne,“ dodal. Odhodlání pokračovat v prezidentské kampani dal najevo také sám Biden, který se zároveň opřel do svého republikánského soka Donalda Trumpa.

„Těším se, že se příští týden vrátím na cesty s předvolební kampaní, abych pokračoval v odhalování hrozby agendy Donalda Trumpa jménem Projekt 2025 a zároveň představil své vlastní úspěchy a vizi, kterou mám pro Ameriku: takovou, kde zachráníme naši demokracii a ochráníme naše práva a svobody a kde všichni dostanou příležitost,“ citovala z pátečního Bidenova prohlášení stanice ABC News.

Biden to do pondělí vzdá, tvrdí zdroj FT

Volby USA

Více než 900stránkový Projekt 2025, na který Biden narážel, je seznam velmi radikálních kroků, které si od možné další Trumpovy administrativy přeje ultrakonzervativní think-tank Heritage Foundation. Podílela se na něm přitom řada činitelů jeho předchozí administrativy. Sám Trump se od něj ale distancoval. „Některé z věcí, které říkají, jsou naprosto směšné a hrozné,“ napsal dříve exprezident na své síti TruthSocial.

Lékař: Příznaky covidu ustupují

Bidenův lékař mezitím v pátek oznámil, že příznaky covidu-19 u něj během 24 hodin výrazně ustoupily, nadále však bere lék Paxlovid. „Jeho slabý a suchý kašel a chrapot jsou i nadále hlavními příznaky, od včera se však významně zlepšily,“ vzkázal v prohlášení lékař Kevin O’Connor. Dodal, že prezidentův puls, krevní tlak, frekvence dýchání a tělesná teplota dosahují normálních hodnot a že Biden nadále pracuje.

Prezident, o jehož fyzické i duševní kondici panují pochybnosti, nicméně čelí stále rostoucímu tlaku uvnitř své vlastní strany, aby post v Bílém domě neobhajoval. „Už více než 30 demokratů v Kongresu prezidenta vyzvalo, aby z voleb odstoupil,“ spočetl v pátek list The Wall Street Journal poté, co s tímto požadavkem vystoupili další činitelé demokratů.

Nelibost dávají najevo podle zdrojů agentury Reuters i velcí sponzoři Bidenovy kampaně, když v červenci výrazně seškrtali své příspěvky. Několik fundraisingových akcí na podporu prezidentova znovuzvolení podle agentury bylo zrušeno.

Američané volí prezidenta 5. listopadu. Republikáni již na celonárodním sjezdu jako svého kandidáta potvrdili Donalda Trumpa, demokraty celonárodní nominační sjezd čeká koncem srpna. Pokud by obhajující Joe Biden kampaň vzdal, jako o náhradě se nejčastěji spekuluje o jeho viceprezidentce Kamale Harrisové.

Od Bidena se odvrací i Obama

Volby USA

Výběr článků

Načítám