Hlavní obsah

Biden se ukázal poprvé od odstoupení z voleb

Americký prezident Joe Biden se ukázal poprvé na veřejnosti od chvíle, kdy v neděli zveřejnil prohlášení o svém odstoupení z listopadových voleb. Po předchozí nákaze covidem-19 má už negativní test a příznaky nemoci pominuly, oznámil jeho lékař. Biden se tak z izolace v soukromé rezidenci vrátil do Bílého domu. Na středeční večer (v noci na čtvrtek středoevropského času) avizoval projev, v němž nastíní, jak bude jeho prezidentství pokračovat.

Prezident USA Joe Biden se po nemoci vrací do úřaduVideo: Reuters

Článek

„Cítím se dobře,“ odpověděl stručně Biden na otázku reportéra na letišti Dover ve státě Delaware, odkud chvíli poté prezidentským speciálem odletěl do Washingtonu.

Na další otázky, například proč odstoupil z prezidentských voleb a zda jím favorizovaná náhradnice Kamala Harrisová dokáže porazit republikána Donalda Trumpa, už neodpověděl.

Foto: Ken Cedeno, Reuters

Americký prezident Joe Biden na cestě zpět do Bílého domu

Později na sociální sítí X sdílel fotografii z návratu do prezidentského sídla.

„Je skvělé být zpátky v Bílém domě. Dnes odpoledne jsem se vrátil do Oválné pracovny a zasedl se svým národním bezpečnostním týmem na každodenní zpravodajský brífink. Sloužit jako váš vrchní velitel je i nadále největší ctí mého života,“ napsal v úterý večer.

Biden dokončí prezidentský mandát, zdůraznil Bílý dům

Volby USA

„Zítra večer v osm hodin východního času (dvě hodiny v noci na čtvrtek středoevropského času - pozn. red.) pronesu k národu projev z Oválné pracovny o tom, co nás čeká a jakým způsobem zakončím svou práci pro americký lid,“ dodal.

Prezidentův lékař Kevin Kevin O’Connor mezitím ve zveřejněném prohlášení informoval, že Biden během své nemoci nikdy neměl horečku a všechny jeho životní funkce zůstaly normální. I po negativním testu jej ale lékaři budou sledovat, dodal.

Kongresmanka žádala důkaz, že žije

Fakt, že Biden oznámil odstoupení z voleb po oznámené nákaze covidem-19 z domácí izolace jen prostřednictvím písemného prohlášení a dlouho se neobjevoval na veřejnosti, se už stal předmětem různých konspirací, které se šířily po sociálních sítích - některé z nich dokonce tvrdily, že prezident ve skutečnosti zemřel.

Důkaz, že Biden žije, požadovala například i republikánská kongresmanka Lauren Boebertová.

Ať rezignuje hned. Přední republikáni se sesypali na Bidena

Volby USA

Výběr článků

Načítám