Hlavní obsah

Měl rýmu, vysvětlil Bílý dům debakl Bidena při debatě s Trumpem

Aktualizováno

Po čtvrtečním debaklu, kdy se opakovaně zadrhával během první televizní debaty se svým republikánským předchůdcem v Bílém domě Donaldem Trumpem, v pátek americký prezident Joe Biden prohlásil, že listopadové prezidentské volby hodlá vyhrát. Demokrat podle agentury AP připustil, že „již nediskutuje tak dobře jako dřív“, ale dodal, že práci prezidenta vykonávat umí. Bílý dům mezitím sdělil, že Biden měl během debaty rýmu a bolelo ho v krku.

Záběry z první prezidentské debaty mezi Joem Bidenem a Donaldem TrumpemVideo: CNN PRESIDENTIAL DEBATE, Reuters

Článek

„Hodlám tyto volby vyhrát,“ řekl Biden svým stoupencům v Raleigh v Severní Karolíně. „Dávám vám své slovo jako Biden. Nekandidoval bych, kdybych celým svým srdcem a duší nevěřil, že tuto práci zvládnu,“ řekl.

Zároveň s odkazem na Trumpa prohlásil, že ve čtvrteční večer „strávil 90 minut debatou s chlápkem, který má morálku srovnatelnou s toulavým kocourem“.

Jedná se o Bidenovo první veřejné vystoupení od debaty pořádané televizí CNN v Atlantě. Americký tisk Bidenův výkon hodnotil jako nejistý s tím, že opět rozvířil debatu ohledně své způsobilosti vykonávat v pokročilém věku prezidentskou funkci. Bidenovi je 81, Trumpovi 78.

Vyměňme ho! Bidenova nezvládnutá debata vyvolala mezi demokraty paniku

Volby USA

Bidenova kampaň vzápětí potvrdila, že se prezident podle plánu zúčastní i druhé debaty plánované na 10. září a že se o jeho odstoupení z klání vůbec neuvažuje.

Řada médií se po debatě začala zabývat otázkou, za jakých okolností by bylo možné Bidena nahradit na srpnovém demokratickém nominačním sjezdu, který potvrdí demokratického kandidáta pro listopadové volby. Z jejich závěrů však vyplývá, že Biden by musel odstoupit dobrovolně, pokud by nebyl zdravotně indisponován.

EXPRESS NOVINEK: V debatě Trump–Biden plné lží prohráli američtí voliči, říkají experti

Podcasty a pořady
Související témata:

Výběr článků

Načítám