Hlavní obsah

Biden má covid, úřaduje ze soukromé rezidence

Americký prezident Joe Biden měl pozitivní test na covid-19. Projevují se u něj mírné příznaky nemoci, má kašel a rýmu a je celkově malátný. Biden mě vystoupit na akci v Las Vegas, odjel ale domů a bude v izolaci, oznámil podle agentur Bílý dům.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden na letišti v Doveru ve státě Delaware poté, co oznámil pozitivní test na covid-19

Článek

Biden „je očkovaný, měl i posilující dávku a má jen mírné příznaky“, uvedla jeho mluvčí Karine Jean-Pierreová. Dodala, že prezident odjel do svého domu ve státě Delaware, odkud bude nadále vykonávat své pracovní povinnosti. Biden už také začal brát antivirotikum Paxlovid, uvedl ošetřující lékař 81letého prezidenta Kevin O’Connor.

„Dnes odpoledne jsem měl pozitivní test na covid-19, ale cítím se dobře a děkuji všem za přání uzdravení. Než se zotavím, budu se izolovat a během této doby budu pokračovat v práci pro americký lid,“ vzkázal Biden na oficiálním prezidentském účtu na síti X.

Biden veřejně připustil, že by to mohl zabalit

Amerika

Rýpnutí do Muska

Cestou do Delaware Biden napsal na soukromém profilu: „Je mi zle.“ O dvě minuty později na to navázal: „Z Elona Muska a jeho bohatých kumpánů, kteří se pokoušeli koupit tyto volby,“ a připojil odkaz na finanční podporu své kampaně. Miliardář Musk podpořil bývalého prezidenta Donalda Trumpa krátce po sobotním pokusu o atentát.

Jak 81letý Biden, tak 78letý Trump už v minulosti covid měli. Biden měl naposledy pozitivní test v roce 2022, Trump v roce 2020.

Bidenův celkový zdravotní stav je v posledních týdnech pod drobnohledem veřejnosti i politiků s ohledem na jeho kandidaturu v listopadových prezidentských volbách. Někteří Bidenovi spolustraníci z Demokratické strany se domnívají, že už není dostatečně fit pro další výkon funkce. Biden to však odmítá.

Biden: Jsem starý, ale zatraceně bystrý

Volby USA
Související témata:

Výběr článků

Načítám