Hlavní obsah

Biden funguje jen šest hodin denně, připustili jeho poradci

Zdravotní stav amerického prezidenta Joea Bidena mu umožňuje fungovat jen šest hodin denně, zhruba od desáté hodiny ranní do čtyř odpoledne, napsal americký zpravodajský web Axios s odvoláním na jeho poradce. Mimo tuto dobu je zvýšená pravděpodobnost, že se u něj objeví nejistá mluva či projevy únavy, tvrdí webem citované zdroje. Podle nich se tak fakticky střídavě projevují „dva různí Bidenové“.

Foto: Gerald Herbert, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden během debaty s Donaldem Trumpem

Článek

Zpráva, kterou web Axios zveřejnil jen dva dny po Bidenově čtvrteční debatě s republikánským vyzyvatelem Donaldem Trumpem, vyvolala další pochybnosti o zdravotním stavu 81letého demokratického politika, kterému by v případě znovuzvolení na konci druhého funkčního období v roce 2029 bylo 86 let.

Devadesátiminutová debata s Trumpem začala v devět hodin večer, tedy pět hodin po konci „časového okna“, kdy je podle citovaných poradců Biden v nejlepší kondici. Americký prezident během debaty často mluvil ztěžka, přivíral oči a působil nepřítomně, místy mu nebylo rozumět, jeho odpovědi někdy působily zmatečně. „Nevím, co na konci té věty říkal. A myslím, že to neví ani on,“ reagoval v debatě posměšně Trump na jednu z takových Bidenových odpovědí.

Biden se setkal s rodinou, ta ho podpořila v setrvání v kampani, píší v USA

Volby USA

„Mnoho asistentů zažilo chvíle, kdy Biden působil nepřítomně, ale obvykle to odmávli jako běžné výpadky, protože ho obvykle vidí zapojeného do dění,“ napsal web Axios s odvoláním na osm současných i bývalých činitelů Bidenova týmu. Server rovněž napsal, že ti, kdo jej na debatu s Trumpem připravovali, byli původně optimističtější, protože si při zkouškách „vedl dobře“. Nyní ale uznávají, že debata jeho kampani uškodila.

Foto: Elizabeth Frantz, Reuters

Americký prezident Joe Biden během pátečního mítinku v Severní Karolíně

Samotný Biden se přitom už v pátek objevil v mnohem lepší formě na mítinku ve městě Raleigh v Severní Karolíně, kde měl oporu ve dvoutisícovém davu podporovatelů i ve čtecím zařízení. „Nechodím tak lehce jako dřív, nemluvím tak plynule jako dřív, nediskutuji tak dobře jako dřív,“ řekl se zjevným odkazem na svůj debatní debakl. „Ale vím, jak říct pravdu. Rozeznám dobré od špatného. A vím, jak tuto práci dělat. Vím, jak věci dotáhnout do konce,“ dodal už podstatně sebevědoměji.

Nevím, co se stalo, divil se prezident po debatě

Po televizní debatě s Trumpem kamery stanice zachytily, jak Bidenovi jeho manželka Jill pomáhá dolů z pódia. Objevily se přitom spekulace, že první dáma USA může mít na rozhodování svého manžela určující vliv. „Kdo že je tady vrchním velitelem ozbrojených sil?“ komentoval například podle agentury AP záběry prezidenta s manželkou republikánský kongresman Chip Roy.

Foto: Gerald Herbert, ČTK/AP

Joe Biden s manželkou Jill po televizní debatě

Jill Bidenová se v pátek manžela zastala. „Jak už dnes Joe řekl, není to mladý muž. Po včerejší debatě mi řekl: ‚Víš, Jill, já nevím, co se stalo. Necítil jsem se moc dobře.‘ A já mu řekla: ‚Podívej, Joe, nenecháme 90 minut definovat čtyři roky, kdy jsi byl prezidentem,‘,“ vylíčila první dáma USA na LGTBQ akci v New Yorku.

Rázně se také vymezila proti hlasům, které volají po tom, aby Demokratická strana na celonárodním sjezdu v srpnu ještě dostala možnost nominovat do listopadových voleb někoho jiného, ačkoliv stranické primárky Biden už jasně vyhrál. „Joe není jen tou správnou osobou pro tuhle práci. Joe je tou jedinou osobou pro tuhle práci,“ nechala se slyšet první dáma.

Vyměňme ho! Bidenova nezvládnutá debata vyvolala mezi demokraty paniku

Volby USA

Výběr článků

Načítám