Hlavní obsah

Biden by měl kandidaturu vzdát, míní dvě třetiny Američanů

Americký prezident Joe Biden by měl raději snahu o obhajobu svého mandátu vzdát, myslí si dvě třetiny (67 procent) voličů, včetně většiny jeho vlastních podporovatelů. Vyplývá to z nově zveřejněných výsledků společného průzkumu stanice ABC News, listu The Washington Post a agentury Ipsos. Sondáž ale také ukázala, že navzdory Bidenově slabému výkonu v debatě s jeho sokem Donaldem Trumpem se celonárodně míra podpory obou kandidátů téměř nezměnila.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Kandidáti na prezidenta USA Joe Biden a Donald Trump v první debatě v Atlantě, 27. června 2024

Článek

„Dokonce i mezi lidmi, kteří říkají, že budou v listopadu volit Bidena, 81 procent říká, že je příliš starý na další volební období. Pouze 44 procent míní, že by měl pokračovat ve volební kampani, zatímco 54 procent míní, že by to měl vzdát. A mezi demokraty a jejich sympatizanty si to myslí 62 procent. Pro srovnání - jen 16 procent republikánů a jejich příznivců tvrdí, že by měl Trump kandidaturu vzdát,“ podotkla stanice ABC News.

Z průzkumu též vyplynulo, že jen 14 procent voličů má za to, že Biden je dostatečně duševně svěží, aby mohl v prezidentském úřadu pokračovat i další období. U Trumpa si to myslí 44 procent respondentů.

Boj s časem nevyhraje. Herec Clooney vyzval Bidena, aby odstoupil z kampaně

Amerika

Napříč Spojenými státy mají nyní Biden a Trump podporu 46 a 47 procent, mezi dosud registrovanými voliči je to dokonce remíza, když by oba kandidáty shodně podpořilo 46 procent dotázaných. Letos v dubnu, ještě před televizní debatou obou kandidátů, byl v obdobném průzkumu výsledek téměř totožný - 44 ku 46 procentům ve prospěch Trumpa.

V klíčových státech vede Trump

Většina hlasů v celonárodním měřítku ale v americkém systému nemusí znamenat vítězství v prezidentských volbách. V klíčových „swing states“, které tento průzkum nezmiňuje, má vesměs několikaprocentní náskok již delší dobu Trump.

Sondáž naopak ukázala, že pokud by Bidena nahradila viceprezidentka Kamala Harrisová, měla by proti Trumpovi nepatrně větší podporu (49 ku 46 procentům, respektive 49 ku 47 procentům mezi již registrovanými voliči).

Biden, který bez potíží vyhrál stranické primárky v jednotlivých státech, každopádně zatím pevně trvá na tom, že volební kampaň nevzdá, ačkoliv jej k tomu veřejně vyzvalo již několik představitelů demokratů a dalších podporovatelů.

Většina voličů si dle průzkumu každopádně myslí, že oba nynější kandidáti už jsou na další prezidentské období moc staří. U 81letého Bidena je to už dokonce zdrcujících 85 procent dotázaných (loni v květnu to bylo 68 procent), u 78letého Trumpa si to myslí 60 procent respondentů (loni v květnu to bylo 44 procent).

Děkujeme, odejdi. Bidena k odstoupení z voleb vyzývají další demokraté

Amerika

Výběr článků

Načítám