Hlavní obsah

Biden a Trump si na úvod duelu ani nepodali ruku, pohádali se o Ukrajině i ekonomice

Aktualizováno

V první letošní debatě před listopadovými americkými prezidentskými volbami se střetli demokratický prezident Joe Biden a jeho republikánský předchůdce Donald Trump. Televizní duel přenášený stanicí CNN se konal ve studiu v Atlantě ve státě Georgia. Vyhrocenou atmosféru ilustroval i fakt, že soupeři si při příchodu na pódium oproti zvyklostem ani nepodali ruku. Zatímco Biden místy mluvil ztěžka, Trump na něj vehementně útočil.

Záběry z první prezidentské debaty mezi Joe Bidenem a Donaldem TrumpemVideo: CNN PRESIDENTIAL DEBATE, Reuters

Článek

Ohledně pokračující ruské invaze na Ukrajinu se Trump bez podrobností nechal slyšet, že by v případě svého zvolení byl schopen válku zastavit ještě před svým nástupem do úřadu. „Než 20. ledna převezmu úřad, ukončím tuto válku mezi Putinem a Zelenským jako zvolený prezident,“ prohlásil republikán.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Donald Trump a Joe Biden v první prezidentské debatě

„Nikdy jsem neslyšel tolik hloupostí,“ opáčil Biden, který varoval, že pokud nechá Putina ovládnout Ukrajinu, mohou být dalšími ruskými cíli Polsko i jiné země. Putina označil za „válečného zločince“ a vyzdvihl jednotu NATO.

EXPRESS NOVINEK: V debatě Trump–Biden plné lží prohráli američtí voliči, říkají experti

Podcasty a pořady

Biden v duelu obvinil Trumpa, že v době své vlády „odměňoval bohaté“ a „nechal ekonomiku v chaosu“, když odcházel z Bílého domu. Trump zase nařkl Bidena, že svým vedením zapříčinil vysokou inflaci a že negativní aspekty vlastních ekonomických výsledků přiřkl pandemii covidu-19. „Inflace naši zem zabíjí,“ poznamenal Trump a uvedl, že vytvořil „největší ekonomiku v historii naší země“, než začala koronavirová pandemie.

Kdo je tady zločinec?

Odpovědi na otázku ohledně Trumpovy role v incidentu z 6. ledna 2021, kdy jeho radikální příznivci vtrhli do Kapitolu, se republikán zcela vyhnul. Místo toho začal raději zdůrazňovat, že USA v té době měly dobře střeženou hranici a nízké daně.

Trump se dlouho vyhýbal také pozdější otázce, zda je připraven uznat výsledek voleb. „Pokud to budou spravedlivé, legální a dobré volby, rozhodně,“ řekl nakonec.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Donald Trump a Joe Biden během debaty v Atlantě

„Jeden člověk na tomto pódiu je usvědčený zločinec, je to muž, na kterého se právě dívám,“ řekl Biden a pohlédl na Trumpa, když připomněl jeho nedávné odsouzení za falšování finančních záznamů. Republikán mu odsekl, že by se sám mohl stát odsouzeným zločincem, jakmile skončí v prezidentském úřadu. „Joe by mohl být usvědčeným zločincem se všemi těmi věcmi, které udělal. Udělal hrozné věci,“ řekl Trump.

Biden rovněž vmetl Trumpovi, že je sám „cucák“ a „břídil“ kvůli tomu, že takto údajně označil padlé americké vojáky. Republikán v reakci vehementně odmítl, že by něco takového řekl, web The Atlantic si podle něj tento citát vymyslel.

Během debaty přišla na přetřes i otázka věku obou kandidátů. „Tenhle chlápek je o tři roky mladší a mnohem méně kompetentní,“ řekl 81letý Biden na adresu 78letého Trumpa s tím, že lidé by spíše měli věnovat pozornost tomu, čeho jeho demokratická administrativa dosáhla.

Vyměňme ho! Bidenova nezvládnutá debata vyvolala mezi demokraty paniku

Volby USA

Trump připomněl test určený k detekci časných známek ztráty paměti a dalších mírných kognitivních poruch, který v roce 2018 podstoupil. „On žádný nedělal,“ řekl o Bidenovi. „Chtěl bych vidět, jak jeden podstoupí. Jen jeden, opravdu snadný. Třeba jen prvních pět otázek. Nedokázal by to,“ řekl republikán.

Foto: Gerald Herbert, ČTK/AP

Joe Biden a jeho manželka Jill po skončení debaty

Oba kandidáti se do sebe pustili i v závěrečných proslovech. „Udělali jsme významný pokrok od debaklu, který zanechal prezident Trump ve svém posledním funkčním období,“ řekl Biden.

„Ve světě tě vůbec nerespektují,“ vmetl mu Trump, když Američany označil za „upadající“ národ, a slíbil, že to v případě svého zvolení změní.

Zatímco Trump poté odkráčel z pódia, k Bidenovi se ještě před odchodem připojila jeho manželka Jill.

Biden je prý nachlazený

První komentáře naznačovaly, že Bidenovi se debatou zřejmě nepodaří rozptýlit pochybnosti ohledně své kondice, zatímco Trump působil energičtěji.

„Zatímco Donald Trump mluví, Biden se na druhé straně rozdělené obrazovky pohupuje a zavírá oči. Mluví tiše a občas ztěžka – a Trump využívá každé příležitosti, aby zaútočil,“ podotkla komentátorka britského deníku The Guardian.

Za „nejisté“ označila prezidentovo vystoupení po hodině debaty také americká stanice ABC News. Bidenova kampaň podle ní oznámila, že prezident je nachlazený, což by mělo vysvětlovat jeho chraplavý hlas a pokašlávání.

Prezidentovy odpovědi místy působily zmatečně nebo mu nebylo rozumět, což jeho soupeř využíval. „Nevím, co na konci řekl. A myslím, že to neví ani on,“ reagoval Trump posměšně na Bidenovu nejistou odpověď na otázku týkající se migrační krize.

Bidenovo vystoupení podle webu Politico nepřijali dobře ani někteří prominenti jeho vlastní Demokratické strany, objevily se dokonce i výzvy, aby strana na srpnovém celonárodním sjezdu dostala možnost vybrat jiného kandidáta.

Oba politici se před volbami, které se konají 5. listopadu, snažili oslovit zejména nerozhodnuté voliče. Těch je nyní zhruba pětina, ukázal průzkum agentur Reuters/Ipsos ze 13. června.

Joe, vrať se pro fotku! Média si opět dobírají Bidena kvůli jeho fyzické kondici

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám