Hlavní obsah

Ať vyhraje ten, kdo má víc hlasů. Kandidát na viceprezidenta chce překopat volební systém v USA

Kandidát demokratů na amerického viceprezidenta Tim Walz by nejraději od základů překopal volební systém Spojených států. Prezidentem by se podle něj měl stát jednoduše ten, kdo získá nejvíc hlasů amerických voličů. V současném systému Američané prezidenta volí nepřímo přes takzvané volitele v jednotlivých státech. Ani kandidát, který celonárodně získá většinu voličských hlasů, přitom nemusí nutně uspět.

Foto: Erica Dischino, Reuters

Tim Walz

Článek

„Myslím, že všichni víme, že sbor volitelů musí skončit,“ řekl podle deníku New York Post Walz v úterý během setkání s dárci. „Potřebujeme celostátní lidové hlasování. Ale v takovém světě my nežijeme,“ dodal guvernér státu Minnesota, který na viceprezidenta kandiduje po boku prezidentské kandidátky demokratů Kamaly Harrisové.

Kampaň republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa obratem reagovala otázkou, proč Walz tak „nenávidí ústavu“. „Nenávidí první dodatek. Nenávidí Nejvyšší soud. Nesnáší sbor volitelů,“ pustila se do Walze Trumpova kampaň.

Prezidentské volby v USA: Kdy budou, jaká jsou pravidla a kandidáti

Volby USA

Následně se i Walzova kampaň pokusila vyjádření viceprezidentského kandidáta poněkud mírnit. „Guvernér Walz věří, že ve sboru volitelů záleží na každém hlasu, a je mu ctí, že může cestovat po zemi a získávat podporu pro kandidaturu s Harrisovou,“ oznámil jeho štáb.

V nynějším systému má každý stát přidělený určitý počet volitelů, přičemž až na výjimky (Maine a Nebraska) všechny volitele za daný stát získává jen jedna vítězná strana. Celkový počet volitelů je 538, k vítězství v prezidentských volbách jich kandidát musí získat nejméně 270. Vzhledem k tomu, že ve většině států je vítězná strana předem jasná, soustředí se obvykle volební kampaně na několik klíčových států, v nichž se bojuje o několik hlasů volitelů, které mohou celkově rozhodnout.

Experti se přitom shodují, že stávající stav mírně zvýhodňuje republikány, respektive dává o něco větší váhu voličským hlasům v řidčeji osídlených státech, v nichž je tato strana silnější.

Demokraté na systém doplatili už dvakrát

V moderní americké historii se stalo dvakrát, že v prezidentských volbách prohrál kandidát, kterého volila většina Američanů - v obou případech šlo o demokraty.

V roce 2016 Hillary Clintonová vyhrála celonárodní lidové hlasování o téměř tři miliony hlasů, ale Bílý dům získal republikán Donald Trump, protože nezískala potřebných 270 hlasů volitelů. A v roce 2000 získal Al Gore zhruba o půl milionu více hlasů než republikán George W. Bush, ale opět na rozdíl od svého soka nedosáhl na potřebný počet volitelů.

O případné změně volebního systému v USA ve prospěch lidového hlasování by nakonec musel v hlasování rozhodovat Kongres. Nic ale zatím nenaznačuje, že by se pro tuto změnu ve Sněmovně reprezentantů a v Senátu našlo dost hlasů.

Vance a Walz se v televizní debatě přeli o migraci nebo Trumpových diplomatických schopnostech

Volby USA

Výběr článků

Načítám