Hlavní obsah

Ať rezignuje hned. Přední republikáni se sesypali na Bidena

K okamžité rezignaci vyzvali amerického demokratického prezidenta Joea Bidena přední republikáni jako šéf Sněmovny reprezentantů Mike Johnson či kandidát na viceprezidenta J. D. Vance. Prezidentovo oznámení, že svůj mandát v listopadových volbách obhajovat nebude, podle něj znamená, že úřad není schopen vykonávat ani nyní. Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump vzkázal, že Biden nikdy nebyl schopen úřad zastávat.

Foto: Shawn Thew, Reuters

Předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson na archivním snímku

Článek

„Pokud Joe Biden není způsobilý kandidovat na prezidenta, není ani způsobilý sloužit jako prezident. Musí okamžitě rezignovat na úřad. 5. listopad nemůže přijít dostatečně brzy,“ napsal na sociální X síti šéf Sněmovny reprezentantů Johnson s odkazem na termín nadcházejících prezidentských voleb.

„Pokud Joe Biden ukončí svou kampaň za znovuzvolení, jak může ospravedlnit setrvání v prezidentském úřadu? Neusilovat o znovuzvolení je jasným přiznáním, že prezident Trump měl celou dobu pravdu v tom, že Biden nebyl dostatečně duševně způsobilý, aby mohl sloužit jako vrchní velitel. Neexistuje žádná střední cesta,“ ozval se v podobném duchu senátor Vance, kterého si Trump nedávno vybral jako svého kandidáta na viceprezidenta.

Samotný Trump pak napsal, že nynější šéf Bílého domu nikdy nebyl způsobilý úřad prezidenta zastávat. „Pokřivený Joe Biden nebyl způsobilý kandidovat na prezidenta a rozhodně není způsobilý sloužit – a nikdy nebyl! Do pozice prezidenta se dostal jen díky lžím a falešným zprávám,“ napsal Trump na sociální síti Truth social, kterou vlastní.

Biden vzdal boj o Bílý dům

Volby USA

Výběr článků

Načítám