Hlavní obsah

Trump: Pokud prohraju, budou za to moci Židé

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump ve čtvrtek ve Washingtonu na akci proti antisemitismu prohlásil, že pokud prohraje listopadové volby, budou za to moci Židé. Informuje o tom americká televize ABC News.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump

Článek

„Nechci tomu říkat předpovídaní, ale podle mého názoru, pokud prohraju, budou s tím mít hodně společného Židé. Pokud budu mít 40 procent, znamená to, že 60 procent bude pro Kamalu, která je velmi špatnou demokratkou. Demokraté jsou pro Izrael velmi, velmi špatní,“ prohlásil podle televize Trump v projevu věnovaném židovskému obyvatelstvu. Citoval v něm jakousi blíže nespecifikovanou statistiku údajné podpory obou kandidátů u židovské populace.

Americký prezidentský kandidát dále uvedl, že zmíněných čtyřicet procent je „nepřijatelných“ a že v případě vítězství ve volbách bude právě on největším přítelem židovských Američanů.

„Můj slib židovským Američanům je následující: Díky vašemu hlasu budu vaším obhájcem, vaším ochráncem a nejlepším přítelem, jakého kdy židovští Američané v Bílém domě měli,“ řekl.

Příznivcům Harrisové nastěhujeme domů migranty, prohlásil šerif v Ohiu

Volby USA

Trump se po čtvrteční akci vydal na událost pořádanou Izraelsko-americkou radou, kde pokračoval ve svém tématu. Hovořilo se tam totiž i o volbách a Trump si stěžoval, že se k němu židovští voliči „nechovají správně“, uvádí ABC News. Zopakoval svůj starší výrok, za který se už dočkal kritiky, že Židé, kteří volí demokraty, by si měli „nechat vyšetřit hlavu“.

„Řeknu vám to velmi jednoduše a tak jemně, jak jen dovedu. Židovští voliči se mnou nezacházejí správně. Oni sakra dobře vědí, co se bude dít, když nevyhraju volby. (…) Když prohraju volby, Izrael do dvou let přestane existovat, čemuž věřím stoprocentně,“ prohlásil.

ABC News podotkla, že Trumpův projev lidi moc nezaujal, protože si „mezi sebou povídali“.

Podle Světového židovského kongresu se ve Spojených státech hlásí k židovské komunitě mezi 5,7 až 7,16 milionu lidí. USA podle censu z roku 2022 mají 333,3 milionu obyvatel. Židé tak představují nejvýše 2,15 procenta z celkového počtu amerických občanů.

Harrisová nedokázala získat podporu klíčových odborů. Velká věc, raduje se Trump

Volby USA

Výběr článků

Načítám