Hlavní obsah

Starosta zdevastované České Vsi: Volby u nás neměly smysl

Jen 218 platných odevzdaných hlasů ze zhruba 2500 lidí, tedy volební účast 11,31 procenta voličů. Tak vypadaly volby v České Vsi na Jesenicku, která patří mezi záplavami nejvíce postižené. Před čtyřmi lety zde byla účast 36,63 procenta. „Nemělo to smysl,“ říká ke konání voleb ve vlastní obci starosta Petr Mudra (STAN).

Foto: Petr Marek

Starosta České Vsi Petr Mudra (vlevo) u improvizované volební místnosti, kontejneru hasičů

Článek

Právě povodně se na tom podle něj výrazně podepsaly. „Je to prostě holý fakt, realita. Na druhé straně chápu, že uspořádat volby v náhradním termínu na několika místech, když téměř v celé republice to nebyl problém, nebylo možné,“ řekl v neděli Novinkám a Právu Mudra s tím, že minimálně polovina tamních občanů by se k volbám, i kdyby k nim chtěla dorazit, dostávala jen velmi obtížně.

„Pohyb po obci, která je zhruba šest kilometrů dlouhá a v níž máme několik odříznutých lokalit, je spíše pro fyzicky silné jedince. Lidé asi ani neměli chuť se k volbám trmácet. Uklízeli a zachraňovali, co se ještě zachránit dá,“ zdůraznil.

Myšlenky na volby neměl ani on sám. „Včera, když jsem se probudil a vyšel mezi lidi, tak jsem se ptal, který je vlastně den. A podobně na tom byla většina našich obyvatel. Nešlo rozhodně o žádný cílený bojkot voleb z jejich strany. Mnozí si pod tlakem obřích starostí vůbec neuvědomovali, že něco takového se v těchto dnech připravuje či koná,“ vysvětlil.

Foto: Petr Marek

V České Vsi lidé před volbami preferovali úklid.

S ohledem na to, že i jeho rodinný dům byl vodou z řeky Bělé zdevastovaný, potřeboval by být doma, řešit své osobní věci a pomáhat nejbližším. „Není to však možné. Musím se věnovat obci. Doma jsem se byl za poslední dny podívat na deset minut. Poděkoval jsem všem, co tam makají, pomáhají a znovu jsem začal řešit věci, co potřebujeme ve vsi,“ uvedl.

Jeho dům, který stojí na břehu Bělé, ač hodně poničený, zůstal stát. „Naštěstí! Bude tam ovšem obrovské množství práce. S těmi však momentálně nemůžeme začít. V této chvíli k nám nevede příjezdová cesta. Dá se jen uklízet,“ dodal Mudra.

Foto: Petr Marek

Česká Ves, úklid po povodních

V České Vsi, kde musel s organizováním voleb pomoci krajský úřad, svou roli ve vztahu k účasti zřejmě hrál i fakt, že lidé ze dvou okrsků volili pouze na jednom místě.

„Volební místností“ byl speciální týlový kontejner, který přivezli hasiči z Prostějova. Využíván bývá při mimořádných událostech. „Je to taková pojízdná kancelář, většinou funguje jako štáb velitele zásahu. Je tam mobilní i internetové připojení, elektřina, základní zázemí pro zasahující hasiče a velení,“ popsala v sobotu mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová. Vejít se do něj musely dvě komise, což představovalo 12 lidí.

Obdobná situace jako v České Vsi panovala i v Písečné a Mikulovicích, dalších dvou těžce postižených obcích ležících níže po toku Bělé.

Foto: Petr Marek

Bělá pod Pradědem po povodních

V Písečné odvolilo o polovinu méně voličů, k volbám přišlo 17,17 procenta oproti 35,13 procenta před čtyřmi lety. V Mikulovicích svůj hlas odevzdalo 15,17 procenta voličů, zatímco v roce 2020 to bylo 32,40 procenta voličů. Volební účast výrazně klesla i v dalších postižených obcích Jesenicka. Přímo v Jeseníku to bylo o deset procent. Letos tam volilo 24,01 procenta voličů, před čtyřmi lety 33,94 procenta.

Volby? Ne! říkali rezolutně lidé v České Vsi. Volit do kontejneru hasičů ale chodí

Volby

Výběr článků

Načítám