Hlavní obsah

Stačilo! bodovalo v 11 krajích. A nemusí jít o konečný počet

Jen osm hlasů by stačilo k tomu, aby představitelé koalice Stačilo! usedli v zastupitelstvu Libereckého kraje. Skončili těsně pod hranicí pěti procent a nedostali se tam. Bezprostředně po skončení sčítání se však jejich předsedkyně Kateřina Konečná nechala slyšet, že napadnou výsledek soudně a nechají hlasy přepočítat. V dalších krajích však koalice bodovala.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kateřina Konečná (KSČM)

Článek

Tak těsný výsledek jako v Libereckém kraji nemělo Stačilo! v dalších jedenácti krajích, naopak. Získalo celkem 40 zastupitelských mandátů napříč celou republikou.

„Je to velký úspěch a moc děkuji voličům, že nám dali důvěru a nenechali se médii vmanipulovat do toho, že naše koalice jsou bez šance,“ oslavovala Konečná volební výsledek.

Do sídla KSČM skupina lidí vhodila červené dýmovnice

Volby

Europoslankyni a předsedkyni KSČM Kateřině Konečné se touto cestou povedlo dovést na mnoha místech země zpátky do zastupitelstev komunisty, kteří v koalici hrají hlavní roli.

Sdružení levicových stran, ve kterém se na kandidátkách objevují také členové Spojení demokraté-Sdružení nezávislých, Česká strana národně sociální, ale i třeba členové SOCDEM, sice při parlamentních volbách v roce 2021 neuspělo, ale od té doby posiluje.

Letos v červnu Konečná obhájila mandát europoslankyně, spolu s ní do europarlamentu voliči poslali i Ondřeje Dostála.

Nyní Stačilo! zabodovalo v krajských volbách, zejména v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, kde zisk koalice přesáhl sedm procent a kde má po pěti zastupitelích. Navíc Ústecký kraj je baštou komunistů. V letech 2012 až 2020 působil na pozici hejtmana Oldřich Bubeníček, dlouholetý člen KSČM, který kandidoval i letos a krajský zastupitelský mandát získal.

V Liberci budou hledat hlasy

Za pár dní se ukáže, jestli Stačilo! neobsadí i zastupitelstvo dvanáctého kraje, toho Libereckého.

„V Libereckém kraji jsme přesvědčeni, že těch osm hlasů je při stávající chybovosti dohledatelných. Ostatně v minulosti jsme uspěli jako KSČM, kdy nám soud vrátil mandát v Brně,“ okomentovala výsledek předsedkyně KSČM a lídryně Stačilo! na sociálních sítích.

Výsledky v libereckém regionu se tak budou nejspíš přepočítávat.

„Mám upřímnou radost z toho, že se do zastupitelstva Libereckého kraje nedostala koalice Stačilo!, což byla hádanka do posledního okamžiku,“ nechal se slyšet krátce po sečtení hlasů vítěz voleb v Libereckém kraji, současný hejtman a lídr Starostů pro Liberecký kraj Martin Půta.

Komunisté svým zvráceným e-shopem mohou páchat trestný čin

Domácí

Pokud by se ale po přepočítávání pro Stačilo! oněch osm chybějících hlasů našlo, už by asi tak nejásal. Získalo by dva mandáty, o které by přišli po jednom právě Starostové pro Liberecký kraj a koalice Spolu.

Koalice Stačilo! je v některých krajích napříč zemí součástí vyjednávání o vedení kraje. Ovšem už dopředu vyloučilo koalici s vládními stranami.

V současně konaných senátních volbách uspěl v prvním kole kandidát Stačilo! Jaroslav Komínek v obvodu Chomutov a ve druhém kole se o pozici senátora utká s dosavadním senátorem Přemyslem Rabasem (SEN 21). Komínek získal 23,33 procenta hlasů, druhý Rabas má 20,73 procenta hlasů.

Kateřina Konečná se stala předsedkyní KSČM v roce 2021. Tehdy se komunisté spojili s jinými levicovými a národně zaměřenými subjekty. Komunisté mají dlouhodobě nejvyšší členskou základnu v Česku, nicméně je to i proto, že navázali na totalitní KSČ. Počet členů nicméně klesá, loni jich bylo asi 18 tisíc.

Výběr článků

Načítám