Hlavní obsah

Sliby - chyby kampaně: ANO v krajích nevrátí, co vláda vzala, SPD nevyžene migranty

V krajských a senátních volbách padla řada slibů, které bude pro politiky ve skutečnosti obtížné splnit. Šermuje s nimi především opozice, která se tak snaží přitáhnout voliče. Splnit je přitom nebude moct, neboť v krajích a Senátu na ně nedostane pravomoci, upozornil politolog Otto Eibl. Novinky přinášejí výčet nejzajímavějších hesel a slibů kampaně.

Foto: Facebook/Hnutí ANO 2011

Zahájení krajské kampaně hnutí ANO 2024

Článek

ANO: „Vrátíme vám, co vám Fialova vláda vzala“

Krajské samosprávy ani nově zvolení senátoři nemohou zvrátit valorizaci důchodů, změny odchodů do předčasných penzí ani zrušené daňové slevy či DPH.

„Kampaň se snaží vzbudit emoce. Krajská úroveň s tím nic nezmůže, ale Babiš se snaží z voleb udělat referendum o vládě. Heslo je dobře zvolené, hnutí ANO to umí. S věcnou stránkou to nemá moc společného,“ poznamenal krátce před volbami Eibl.

První místopředseda ANO Karel Havlíček slib vysvětlil ve stranických novinách:

„Kraje mohou třeba zvyšovat platy učitelkám a učitelům, kuchařkám nebo v sociálních službách, naši hejtmani taky budou občanům snižovat náklady na život, můžou pomáhat rodinám s kroužky a sportovními aktivitami dětí nebo s letními tábory a podobně.“

Pavel: Výsledky voleb jsou signálem pro vládu

Volby

SPD: „Vyšší platy, nižší daně, Stop migračnímu paktu EU, Snížíme DPH u základních potravin“

I SPD se na svých billboardech pro krajskou kampaň tvářila, jako by se nevolilo do vedení regionů, ale do Sněmovny. Sliby by nemohla splnit ani v případě, že by v krajích vyhrála. „Je to podobná kampaň, jako má ANO. SPD na sebe neumí upozorňovat krajskými tématy,“ řekl k tomu Eibl.

Spolu: „Jdeme do toho spolu“

ODS, TOP 09 a KDU-ČSL spolu kandidovaly jen ve čtyřech krajích: Jihomoravském, Středočeském, Moravskoslezském a Libereckém. „Je v tom strašně málo emocionálního základu. V porovnání s ostatními stranami je to vlastně strašná ,nuda‘,“ poznamenal Eibl. „V krajských volbách by se volič měl rozhodovat na základě postojů k tamním problémům. Kraj zřizuje nemocnice, stará se o silnice, zajišťuje dopravu. To jsou důležitá témata,“ dodal.

Petra Pecková (STAN): Kraj jde správným směrem

O možnost dokončit „rozjeté změny“ si říkala i hejtmanka Středočeského kraje za STAN. Pochválila svou dosavadní politiku a slibům se vyhnula.

Piráti: Bez korupce pro lidi

„V tomto hesle nejsou žádné emoce. Strana je v útlumu, měla by se snažit vrátit do doby, kdy ji měli lidé rádi a věřili jí, že přináší změnu. Heslo bez korupce? Ok, nemají v krajích průšvihy. A pro lidi? Pro mimozemšťany asi politiku dělat nebudou,“ podotkl Eibl.

Bartoš rezignoval na post předsedy Pirátů

Domácí

Stačilo!: „Sjednotíme poslance a senátory zvolené za Ústecký kraj a společně budeme vyvíjet potřebný tlak na změny zákonů, které v kraji zlepší životní podmínky.“

Koalice Stačilo! žádné senátory ani poslance za Ústecký kraj nemá. Většina stávajících parlamentních stran nechce s KSČM spolupracovat, těžko tedy očekávat, že se budou její poslanci a senátoři „jednotit“ zrovna pod hlavičkou Stačilo!

Boris Šťastný (Motoristé, ANO): „Vezmeme si Senát zpátky!“

Ani Motoristé, ani ANO nikdy neměli v Senátu většinu. I kdyby opoziční strany ve všech 27 volebních obvodech vyhrály, většinu v Senátu by stejně nezískaly. V současné době má totiž ANO v senátorském klubu šest zákonodárců, z toho dvěma mandát končí, Motoristé senátora nemají vůbec. Dohromady by si tak v případě nebývalého úspěchu mohly polepšit maximálně na 31 senátorů z celkového počtu 81. „Je to zase na principu Babišova hesla. Vytváří to dojem, že někdo někomu něco vzal a přichází „ten spravedlivý“, který to lidem vrátí. Ale nikdo nikomu nic nevzal. ANO s Motoristy Senát nikdy neměly,“ potvrdil Eibl.

Jiří Drahoš (nestr. za SPOLU): „Podpořte mě, ať můžeme společně bojovat proti klimatickým změnám a chránit přírodní bohatství pro budoucí generace.“

Slibu z facebooku lze věřit jen obtížně. Drahoš dosud žádný zákon, který by se životního prostředí bezprostředně týkal, nepředložil, nesedí ani v příslušném výboru. „Je otázka, jestli si pan Drahoš vybudoval kompetenci v tématu, o kterém mluví. Myslím si, že ne. Téma je to však důležité,“ poznamenal Eibl. Drahoš má na kontě novelu zákona o volbách, státních svátcích, památkové péči a o České komoře porodních asistentek.

Eva Kislingerová (ANO): „Rozum a cit: spojuji, co jiní rozdělují.“

Kislingerová chce v Senátu přispět k umírnění vyhrocené situace v naší zemi, proto si slib o spojování dala i na billboard. „Pokud budeme jako národ rozhádaní a ve vzájemném nepřátelství, nemůžeme ani pomýšlet na to, že se nám podaří najít řešení velkých problémů,“ napsala na facebooku.

Předseda ANO Babiš však podle Eibla činí v kampani pravý opak. „Kandiduje za ANO, tedy za Andreje Babiše, který se každý den snaží svou agresivní rétorikou společnost rozdělovat,“ konstatoval Eibl.

Volby 2024: Výsledky jsou kompletní, ANO získalo téměř 300 mandátů

Volby

Výběr článků

Načítám