Hlavní obsah

Šampion famfrpálu, biskup nebo mistr selfíček. Voliči na jihu Moravy mají z čeho vybírat

Brno

V krajských volbách budou moci voliči na jihu Moravy vybírat z osmi stovek kandidátů. V záplavě učitelů, živnostníků, obecních zastupitelů či rovnou starostů velmi výrazně v kolonce „povolání“ vystupují některé profese. Mezi nimi čnějí raritní povolání jako šampion famfrpálu, biskup či wikipedista.

Foto: Matúš Zošák

Matěj Bělohoubek (vpředu uprostřed) na European Quadball Cupu minulý rok ve francouzském Golbey

Článek

Famfrpál je hra ze světa kouzelníka Harryho Pottera z pera spisovatelky J. K. Rowlingové. Zatímco kouzelníci létají při hře na košťatech, mudlové, rozuměj obyčejní lidé, musí při klání běhat po svých. Na přízeň fanoušků kultovní série tak bude možná spoléhat Matěj Bělohoubek kandidující za Piráty, který vedle studia mezinárodních vztahů uvedl do kolonky povolání „mistr ČR ve famfrpálu“.

„Famfrpál je kontaktní, smíšený sport, který kombinuje prvky házené, vybíjené a ragby. Pravidla jsou velmi rozdílná oproti předloze. Je značná část hráčů, kteří například začali hrát famfrpál a ani Harryho Pottera neznali,“ řekl Novinkám Bělohoubek.

K neobvyklému sportu se dostal v roce 2018 po přečtení článku na Novinkách o mistrovství světa ve famfrpálu, které se konalo to léto v italské Florencii. „Dočetl jsem se, že je tým i v Brně. Pak jsem zašel na trénink Brno Banshees. Mistry jsme se s Brno Banshees stali v roce 2021. Následující rok jsme ho obhájili,“ popsal s tím, že letos o titul zabojuje v říjnu v Plzni.

PŘEHLEDNĚ: Termín krajských voleb a jak volit

Krajské volby

PŘEHLEDNĚ: Kdy budou senátní volby, kterých obvodů se týkají a kandidáti

Volby do Senátu

Piráti si jej získali ještě v době, kdy nebyli ani v parlamentu. „Zajímají je názory a problémy mladých, stejně tak dávají mladým příležitost za ně kandidovat. Je běžné, že si kandidáti vedle svého povolání do této kolonky napíšou nějaký svůj zájem či úspěch. Být mistr ČR ve famfrpálu je jistě neobvyklá věc, která kandidátní listinu ozvláštní,“ dodal.

Selfíčko se Škromachem

V dobách, kdy slovíčko „influencer“ znal jen málokdo, už bavil sociální sítě proslulými fotkami z bazénku. Bývalý ministr práce a sociálních věcí a někdejší senátor Zdeněk Škromach sám připomíná výrok, že kdo před nějakými patnácti lety neměl „selfíčko se Škromachem“, jako by ani nebyl.

„Vzpomínám na doby, kdy jsme volby vyhrávali. Pro mě je SOCDEM srdcovka a obzvláště, pokud jde o jižní Moravu. Když mě proto oslovili, jestli bych kandidoval, tak jsem na to kývl s tím, že ale nechci být nikde na předních místech,“ vysvětlil Škromach svou pozici na pětačtyřicátém místě kandidátky sociální demokracie.

Foto: Facebook Zdeňka Škromacha

Selfíčka Zdeňka Škromacha v bazénku se stala legendárními.

Ač se z vysoké politiky stáhl již v roce 2016 a zůstal jen zastupitelem v obci Rohatec, stále neztratil kontakt s voliči. „Na sociálních sítích mám poměrně široký okruh lidí, s kterými komunikuji. Stále mě lidé poznávají, někdy reagují dobře, jindy méně, ale to je v pořádku. Politik by měl vyvolávat emoce,“ řekl.

Strana má podle Škromacha lidem stále co nabídnout. „Je nutné voliče přesvědčit, že má smysl nás volit a že dokážeme obhájit jejich zájmy zejména v oblasti pracovních podmínek, sociálního zajištění, prorodinné politiky nebo bydlení,“ vypočetl Škromach.

Biskup by mluvil s církevními kolegy

Do krajské politiky by rád vtrhnul i biskup Církve československé husitské Jan Hradil. Ač biskup bratislavské diecéze, žije Hradil na jižní Moravě, 16 let byl také starostou Újezdu u Brna. Na kandidátce Nestraníků pro jižní Moravu chce prosazovat mimo jiné lepší komunikaci církve s vedením kraje.

„Mnozí církevní představitelé příliš nevedou dialog s politiky, a přitom ta debata by byla potřeba. Jde třeba o pozemky v majetku církve, které by se daly využít v obcích například pro výstavbu sociálního bydlení. Ode mě by snad církevní představitelé neočekávali nějakou křivdu,“ zamyslel se Hradil.

Wikipedie i Wikidata

Jako wikipedista se na kandidátce prezentuje Benjamín Skála kandidující za Hlas Moravy. Do oblíbené internetové encyklopedie založil od roku 2005 už něco přes 1500 hesel.

„Slovem wikipedista míním dobrovolný přispěvatel Wikipedie, což zahrnuje spoustu činností od psaní článků přes drobné úpravy a přidávání jednotlivých malých informací do článků po focení a nahrávání fotek, hlídání obsahu Wikipedie před vandaly,“ vysvětlil Skála.

„Poslední dobou jsem však nejvíce aktivní na Wikidatech, což je sesterský projekt Wikipedie, kde se informace ukládají databázovým způsobem, a je tedy možné je pomocí dotazovacího jazyka různě vizualizovat například v mapách,“ dodal s tím, že Hlas Moravy si jej získal zejména dobrou prací starostů v čele kandidátky.

ANO má největší volební potenciál ve všech krajích, vyplývá z průzkumu

Krajské volby

Související články

Výběr článků

Načítám