Hlavní obsah

Referendum o vládě se ANO povedlo, míní odborníci. Piráti jsou na zrušení

Hnutí ANO se podařilo učinit z krajských voleb referendum o vládě, o což se celou kampaň snažilo. Jeho úspěch může předznamenat i výsledek sněmovních voleb v příštím roce. Vážný dopad bude mít na Piráty, kteří kvůli debaklu a propadu z 99 krajských mandátů na tři přijdou o příjem 24 milionů korun ročně. Strana je podle politologa Otty Eibla zralá na zrušení.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš ve volebním štábu středočeské organizace hnutí ANO po skončení krajských voleb a prvního kola voleb do Senátu

Článek

„Hnutí ANO se podařilo celé volby postavit jako účtování s nepopulární vládou. Ale není to černobílé, jak ukazuje výsledek Martina Kuby (ODS) v jižních Čechách a Jana Grolicha (KDU-ČSL) na jižní Moravě,“ poznamenal politolog Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu.

Hnutí ANO vyhrálo v 10 ze 13 krajů. Nepodařilo se mu to pouze v Libereckém, Jihočeském a Jihomoravském kraji, kde své pozice jedniček uhájili stávající hejtmani Martin Půta, Martin Kuba a Jiří Grolich.

Kuba získal v jižních Čechách 47,5 procenta voličů a sestaví v kraji jednobarevnou vládu, Grolich, který byl s 46 900 hlasů nejkroužkovanějším kandidátem, zase míří do vedení se STAN. Půta o koalici v Libereckém kraji jedná, ve hře je i velká koalice s ANO.

Půta chce počtvrté post hejtmana. Jednat o koalici bude s ANO i SPOLU

Domácí

Jejich úspěch dává najevo, že i ANO se dalo porazit. „Martin Kuba si vybudoval svébytné postavení. Lidé ho mají rádi a věří mu. Ale to se nestalo přes noc. Totéž se dá říci i o Janu Grolichovi. Oba se snaží být po celou dobu výkonu mandátu vidět, používat jednoduchý jazyk, takový, který používá běžný občan. Jsou uvěřitelní a důvěryhodní,“ míní politolog Otto Eibl z Masarykovy univerzity.

S největším náskokem ANO vyhrálo podle Mrklase tam, kde proti němu nestál žádný výrazný politik, což bylo v Moravskoslezském kraji, kde vyhrálo s více než 47 procenty. „Celkově se však výsledky dají číst jen jako obrovské vítězství ANO,“ dodal Mrklas.

Úspěch ANO nicméně nebyl podle politologa Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity překvapivý, naznačovaly to dlouhodobě průzkumy. S vyvozováním dopadu na sněmovní volby je ale opatrný, kraje podle něj mají svá specifika.

Poslední varování

Výsledek krajských voleb pokládají politologové jako poslední varování pro vládní strany kabinetu Petra Fialy (ODS). „Je to budíček. Ale pro Piráty už je asi pozdě, ti jsou ve stavu, kdy se jim bude obtížně dávat dohromady,“ míní Mrklas.

Sněmovní volby by však přesto mohly dopadnout trochu jinak. Oproti krajským volbám, ke kterým přišlo necelých 33 procent voličů, lze očekávat dvojnásobek. Do hlasování se navíc zapojí i Praha, kde hnutí ANO obvykle nevítězí.

Postavení stran je však podle Eibla zřejmé. „Nic nenasvědčuje tomu, že by se měl změnit trend, že ANO vede, Piráti klesají a že je několik menších stran, které se pohybují okolo pětiprocentní hranice,“ řekl Novinkám.

Mrklas soudí, že ve sněmovních volbách by oproti těm krajským nemuseli uspět komunisté se svou značkou Stačilo!. „Teď se jim to podařilo jen díky nízké účasti voličů. Podle mého soudu oslovili jen minimální počet voličů navíc, než jaký KSČM oslovuje,“ poznamenal Mrklas. Stačilo! získalo mandáty v 11 krajích, neuspělo pouze v Libereckém a v Karlovarském, kde kandidovala sama KSČM. Nejlepší výsledek udělalo Stačilo! v Ústeckém kraji, kde získalo 7,9 procenta.

Pro Piráty už „skoro pozdě“

Jasným poraženým voleb jsou Piráti. Za oživitelné je nepokládá ani Eibl. „Skoro si myslím, že se dali po cestě, kterou jim prošlapali Zelení. Odcházejí do zapomnění. Propad je obrovský. Je otázka, jestli by nyní dokázali svůj návrat ufinancovat,“ dodal s tím, že porážkou v krajských volbách strana přijde o příjem 24 milionů korun ročně, které jí plynuly za mandáty.

„Oni se snažili být protestní strana, to ztratili. Stali se normální komfortní stranou. Přerod neustáli. Nevědí, kde jsou. Kdybych jim měl něco doporučit, tak aby se se stranou Zelených zrušili a začali něco jiného pod novými značkami a možná trochu s jinými lidmi,“ dodal Eibl.

Masakr Pirátů: Vedení dává hlavy na špalek

Krajské volby

Na debaklu Pirátů se podle Kopečka podepsaly i problémy s digitalizací stavebního řízení.

„Ve chvíli, kdy mají téma, ve kterém jsou kompetentní, a ta kompetence navenek v posledních měsících nevyznívá, tak to roli sehrálo,“ uvedl profesor Kopeček. Příčin ale vidí více. Piráti mají například mladší základu voličů, která o krajské volby nemá takový zájem. Zároveň jsou ve středopravé vládě, ačkoliv jsou Piráti ekonomicky spíš mírně levicoví.

Lidovci potřebují „Spolu“

KDU-ČSL, která se v průzkumech potácí okolo dvou až tří procent, podle Mrklase ukázala, že krajské volby jsou pro ni dobrá aréna. Celkově si uhájila dosavadní počet mandátů, tedy kolem 50. Kromě vítězství jejího hejtmana Grolicha na jižní Moravě výrazný úspěch zaznamenal i Jiří Čunek ve Zlínském kraji, kde straně dalo hlas přes 18 procent voličů. „Horší to má KDU-ČSL v Čechách. Myslím si, že lidovci si vůbec nemohou dovolit jít do sněmovních voleb samostatně, pro ně jiná alternativa než koalice Spolu nebo jiná koalice nepřipadá v úvahu. A myslím, že to lidovci dobře vědí,“ dodal.

Špatný výsledek neudělal podle Mrklase ani STAN. Starostové pro Liberecký kraj zvítělili na Liberecku, druhé místo získali ve Středočeském kraji, kde si jejich jednička Petra Pecková může uhájit i pozici hejtmanky. „Zdá se, že se jejich pozice stabilizovala. Je to jediná z vládních stran, která má kromě ODS takřka jisté, že v příští Sněmovně bude, i když bude kandidovat samostatně,“ poznamenal.

FOTO: Vítězná vlna ANO a hlasování ve stínu povodní. Volby do krajů a Senátu jsou u konce

Volby

Související články

Rakušan: STAN posílil, ale radost nemám

Posílili jsme, ale radost nemáme, protože hrozí, že nám za rok bude vládnout Andrej Babiš po boku s extremisty. Tak zhodnotil šéf hnutí STAN a ministr vnitra...

Výběr článků

Načítám