Hlavní obsah

Kampaň jde do obrátek. Kandidáti vypustili předvolební spoty

První kolo lednových prezidentských voleb se kvapem blíží. Od středy mohou podle zákona veřejnoprávní rozhlas a televize vysílat v pravidelných blocích předvolební klipy devíti kandidátů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Článek

Ti mají dohromady nárok na pět hodin bezplatného vysílacího času, a to jak v České televizi, tak v Českém rozhlase.

Zatímco někteří prezidentští kandidáti svá videa pro ČT 1 a ČT 2 už dřív zveřejnili na webu, jiní je ukázali teprve v posledních dnech. Poprvé se představil Andrej Babiš, Marek Hilšer, Tomáš Zima a Jaroslav Bašta.

Babiš jako jediný vsadil na černobílý obraz. „Chci prezidenta, který je akční a nebojí se práce. Chci prezidenta, který nás bude dobře reprezentovat i v zahraničí, který bude chodit mezi nás, normální lidi,“ říkají lidé v Babišově klipu. „To vám slibuju!“ odpovídá jim bývalý premiér.

Rozhlas a televize začnou s vysíláním předvolebních spotů

Prezidentské volby

„Žít ve svobodné zemi není samozřejmostí. Mám volné ruce a jsem nezávislý,“ říká ve volebním klipu Marek Hilšer, zatímco připravuje půdu pro sázení stromků.

„Kandiduji na prezidenta, abych se postavil politice současné vlády,“ říká Jaroslav Baš­ta a sleduje přitom sochu svatého Václava před Národním muzeem v Praze.

„Jako lékař potkávám lidi ze všech koutů naší země a ze všech sociálních skupin. Ke každému je třeba si najít cestu, pokud mu chcete pomoci. Umím své okolí přesvědčit, že je dobré spolupracovat,“ říká pod obrázky z lékařského i univerzitního prostředí Tomáš Zima.

„To zvládnem, hlavně v klidu“

Petr Pavel a Danuše Nerudová představili pro televizi další spoty. Lidé v nich vyjadřují obavy z války, drahých energií i inflace.

Generál Pavel – Hlavně v klidu. To zvládneme.Video: generalpavel.cz, Bez zdroje

„Večeři i svačinu máme, ale co zítra?“ ptá se mladá maminka. Pavel, obklopen lidmi, mezi kterými je i jeho manželka, uklidňuje: „Možná že všechny krize skončí a přestaneme se bát, co bude zítra. Možná. Ale lepší bude, když budeme mít strategii. Hlavně v klidu, to zvládnem,“ říká muži, kterému pokládá ruku na rameno. „Tak takovou hlavu státu, ochránce demokracie a vrchního velitele ozbrojených sil si pojďme zvolit,“ vyzývá ženský hlas.

V klipu Nerudové lidé vyslovují přání, koho by rádi viděli na Hradě. „Chci hlavu státu, která bude měnit věci k lepšímu,“ přeje si knihovnice, která lepí na výlohu plakát Nerudové. „Společně to dokážeme, přijďte k volbám,“ vyzývá Nerudová.

Posluchači Českého rozhlasu si budou moci vybrat spoty k poslechu na stanicích Radiožurnál, Dvojka a na regionálních stanicích.

Volební klipy podle zákona smí televize a rozhlas pouštět nejdříve 16 dnů a nejpozději 48 hodin před začátkem prvního kola voleb, které se uskuteční 13. a 14. ledna.

Jak průzkumy viděly předchozí prezidentské volby. A jak to nakonec dopadlo

Prezidentské volby

Výběr článků

Načítám