Hlavní obsah

Babiš prohrál třetí volby v řadě

Neúspěch v prezidentském klání je další porážkou Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. Ačkoliv se Babiš snažil výsledek prezentovat jako úspěch, jde o třetí porážku v řadě. Ve druhém kole prezidentského klání ho porazil občanský kandidát Petr Pavel.

Foto: David W Cerny, Reuters

Předseda hnutí ANO v prezidentských volbách neuspěl.

Reklama

Článek

Babišovo hnutí ANO v říjnu 2021 těsně prohrálo s koalicí Spolu, která v kooperaci s Piráty a hnutím STAN sestavila vládní kabinet a s většinou 108 hlasů ovládá Sněmovnu.

Loni hnutí neuspělo ve volbách do třetiny Senátu. V barvách ANO či s jeho podporou kandidovalo v druhém kole celkem devatenáct nominantů. Šanci proměnili pouze dva, třetí uspěl již v prvním kole. I v horní komoře tak mají většinu zástupci vládní koalice.

Babiš přitom prakticky celý loňský rok věnoval kampani. Většinu roku objížděl republiku s obytným vozem polepeným slogany o tom, že za „Babiše bylo líp“, a tvrdil, že se hodlá setkávat s lidmi.

Zeman: Nebudu sypat sůl do Babišových ran

Prezidentské volby

Do prezidentské volby se Babiš přihlásil až loni koncem října, byť o jeho kandidatuře se spekulovalo dlouhé měsíce a byl i favoritem průzkumů.

V těsném závěsu za Pavlem dokázal Babiš postoupit do druhého kola prezidentských voleb, v něm však po záměrně vyhrocené a emočně vypjaté kampani jasně prohrál, když získal 2,4 milionu hlasů, zatímco Pavel o více než 900 tisíc hlasů více.

Premiér Petr Fiala (ODS) v této souvislosti uvedl, že jsme svědky začátku konce Babišovy éry, naopak končící prezident Miloš Zeman by Babiše by neodepisoval.

Jsme svědky začátku konce Babišovy éry, komentoval Fiala výsledky voleb

Prezidentské volby

Babiš, který v minulosti kategoricky vylučoval, že by na post hlavy státu mohl kandidovat, před posledními sněmovními volbami tvrdil, že do Sněmovny kandiduje naposledy. Jelikož stejně lákal voliče i před volbami v roce 2017, nelze brát jeho slova vážně.

To ostatně naznačil i místopředseda hnutí Radek Vondráček. S koncem prezidentské volební kampaně podle něj začala kampaň pro další volby a jejím lídrem by podle něj měl být opět Babiš.

Záznam: Volební studio druhého kola 28. 1. 2023Video: Novinky, ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám