Hlavní obsah

Po Trumpově verdiktu už většině republikánů nevadí odsouzený prezident

V průzkumu provedeném ve Spojených státech před dvěma měsíci uvedlo jen 17 procent příznivců Republikánské strany, že by člověk usvědčený ze zločinu měl mít možnost vykonávat funkci prezidenta. Když se agentura YouGov lidí ptala znovu po newyorském verdiktu nad exprezidentem Donaldem Trumpem, narostl tento podíl na 58 procent.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump v budově Manhattanského soudu

Článek

Společnost nové dotazování prováděla mezi 31. květnem a 3. červnem, tedy bezprostředně poté, co soudní porota rozhodla, že se Trump dopustil falšování podnikatelských záznamů ve snaze zakrýt zločinné spiknutí před volbami v roce 2016. Prezident z let 2017 až 2021 přitom letos do Bílého domu kandiduje znovu a suverénně zvítězil v primárkách Republikánské strany.

Jak uvádí YouGov, dopad newyorského verdiktu na volební preference zůstává nejasný. Průzkumy zatím naznačují, že zásadní otřes v očekávaném souboji mezi Trumpem a současným prezidentem Joem Bidenem nezpůsobil. Stanoviska republikánů se podle organizace „posunula způsobem, který dává verdikt do pozitivnějšího světla a ponechává Trumpově kandidatuře šanci na úspěch“.

Soud s Trumpem: Vinen, rozhodla porota

Amerika

Autoři průzkumů se v obou případech respondentů ptali, jestli si myslí, že osobám usvědčeným z trestného činu by mělo být povoleno stát se prezidentem. V dubnu dohromady odpovědělo kladně 14 procent dotázaných, nyní toto stanovisko posílilo na 34 procent. Vedle prudkého nárůstu mezi republikány se podíl kladných odpovědí zvýšil také mezi „nezávislými“ voliči, a to ze 16 na 33 procent. Ovšem 49 procent účastníků včetně 23 procent republikánů stále vyjadřují názor, že odsouzený člověk v čele země není v pořádku.

Uznání viny Trumpovi v kandidatuře nebrání a o prezidentskou funkci by se mohl ucházet, i kdyby mu soudce uložil trest vězení. Výše trestu má být v jeho případě oznámena v červenci.

Trump kvůli rozhodnutí o vině přijde o možnost nosit zbraň

Amerika
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám