Hlavní obsah

Pavel: Výsledky voleb jsou signálem pro vládu

Výsledek krajských voleb, které opanovalo opoziční hnutí ANO, považuje prezident Petr Pavel za signál pro vládu před sněmovními volbami, jež se budou konat za rok. Vzít by si z toho měla, na které regiony se zaměřit.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Prezident Petr Pavel

Článek

„Je zřejmé, že v řadě krajů uspělo hnutí ANO. Je to také signál pro vládu pro nadcházející parlamentní volby v příštím roce, kam a do kterých částí našeho území věnovat větší pozornost,“ řekl v neděli na dotaz ČTK před odletem do USA Pavel.

Během týdenní cesty tam promluví například na Valném shromáždění OSN, absolvuje řadu politických jednání či se setká s českými krajany žijícími ve Spojených státech.

ANO zvítězilo v 10 ze 13 krajů. Například v Moravskoslezském či Karlovarském kraji získalo hnutí od voličů tak silný mandát, že může vládnout samo.

Referendum o vládě se ANO povedlo, míní odborníci. Piráti jsou na zrušení

Volby

Na komplexní hodnocení proběhlých voleb je ale podle hlavy státu ještě brzo, protože se nyní skládají koalice a není tak ještě jasné přesné rozložení v krajských zastupitelstvech.

Že by šlo v těchto volbách o referendum o vládě, jak v předvolební kampani tvrdila opozice, si nemyslí. „Zcela jistě bychom je neměli brát jako referendum o vládě. Mají jiná témata, věnují se místním záležitostem, ne těm celostátním, evropským nebo globálním,“ uvedl a připomněl, že se volby netýkaly Prahy.

Prezident Pavel společně s manželkou Evou odvolili v pátek v domovském Černoučku na Litoměřicku. Poté prohlásil, že volby jsou jedinou cestou, jak něco změnit.

ANO může ve dvou krajích vládnout samo

Krajské volby

Výběr článků

Načítám