Hlavní obsah

Pardubice se dohodly, Netolický zůstává hejtmanem

Pardubickým hejtmanem by měl zůstat Martin Netolický (SOCDEM) z uskupení 3PK. Po večerním jednání oznámil, že došlo k dohodě čtyř subjektů, které se budou následující čtyři roky podílet na vedení regionu. Kromě Netolického 3PK to bude hnutí ANO, ODS a TOP 09 a Koalice pro Pardubický kraj. Voleb se zúčastnilo 34,35 procenta voličů.

Foto: Petr Horník, Právo

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Článek

Volby vyhrálo hnutí ANO se ziskem 29,78 procenta hlasů. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu získalo 15 mandátů. Druhé místo patří 3PK s 11 zastupiteli. V pořadí třetí Koalice pro Pardubický kraj bude mít šest mandátů. Čtvrté místo obsadila ODS a TOP 09 s pěti zastupiteli. Pátý STAN má mít tři mandáty. Šesté je Stačilo! se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadila koalice SPD, Trikolora a PRO, která má dva zastupitele.

„Dohodli jsme se, že vytvoříme poměrně stabilní koalici. Dohodli jsme se na vytvoření čtyřkoalice, která by měla být tvořena z 3PK, hnutí ANO, ODS a TOP 09, Koalice pro Pardubický kraj. Celkem nám dalo hlas 104 tisíc voličů, což je dominantní většina, a vzhledem k odpovědnosti chceme vytvořit tu nejstabilnější,“ okomentoval výsledky jednání Netolický, podle něhož se jedná o těžký kompromis od všech stran.

„Každý musel ustoupit. Jednali jsme déle než v předchozích obdobích,“ dodal Martin Netolický.

Zřejmě největší krok zpět muselo udělat hnutí ANO, které je vítězem, ale vzdalo se postu hejtmana.

„Do jednání jsme šli s tím, že chceme post hejtmana, nicméně jednání byla složitá. Nakonec zvítězila varianta podílet se na vedení kraje,“ řekl lídr kandidátky ANO Dušan Salfický. V případně nedohody totiž původní koalice disponovala dostatkem hlasů na vytvoření krajské vlády bez ANO.

Otázkou pouze zůstává, zda se stane součástí koalice hnutí STAN, které do voleb vedla stávající náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková.

„Jednání probíhala i s hnutím STAN a ještě budeme pokračovat, pravděpodobně v pondělí. Nicméně Rada Pardubického kraje bude složena pouze z výše uvedených čtyř subjektů. Už jsme se domluvili na personálním složení, kdo bude zastupovat které sdružení. Ale rozdělení resortů ještě nemáme,“ dodal Netolický.

V krajské radě jeho 3PK bude držet tři posty, ostatní po dvou.

Volby 2024: Výsledky jsou kompletní, ANO získalo téměř 300 mandátů

Volby

Výběr článků

Načítám