Hlavní obsah

Místopředsedkyně Pirátů kvůli volebnímu debaklu rezignovala

Místopředsedkyně Pirátů a volební jednička v Jihomoravském kraji Jana Holomčík Leitnerová v neděli kvůli neúspěchu ve volbách rezignovala na post ve vedení strany. Z předsednictva odejde ke konci září. Republikové vedení v čele s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem již v sobotu dalo funkce k dispozici a vyvolalo hlasování o důvěře mezi členy. Ve straně se ozývají hlasy, aby vedení vyvodilo okamžitou odpovědnost.

Foto: Profimedia.cz

Jana Holomčík Leitnerová

Článek

„Bez ohledu na jiné probíhající podněty a jednání chci oznámit, že k poslednímu září rezignuji z postu místopředsedkyně Pirátů. Měla jsem jako členka RP v gesci právě volby a kampaně, spojila jsem s nimi svůj mandát a deklarovala, že v případě neúspěchu skončím. Přijde mi pro mě osobně i stranu důležité slib dodržet a zodpovědnost vyvodit,“ oznámila v příspěvku na pirátském fóru Holomčík Leitnerová.

Piráti v krajských volbách podle odborníků propadli. Na jižní Moravě od voličů získali pouhých 3,24 procenta hlasů a vypadli z krajského zastupitelstva. Před čtyřmi lety zde získali 13,80 procenta hlasů.

Jana Holomčík Leitnerová, která doposud zastávala post jihomoravské radní pro sociální a rodinnou politiku, se řadovou místopředsedkyní stala letos v lednu na celostátním pirátském fóru v Brně, kde se volilo nové vedení strany.

Velmi kriticky se dosavadní místopředsedkyně strany vyjádřila k výsledku voleb pro Piráty, potažmo vládní koalici, už v sobotu na svém účtu na síti X.

„Když se dívám na ta strojená vyjádření vládních stran - jako ale dopr*ele uvědomuje si někdo, jaký to je průser? Zklamali jsme voliče a voličky. A, až na výjimky, které se vzdaly stranických triček, nás nechtějí. Vytáhněte/me hlavy z písku a p*delí, řítíme se směr východ,“ napsala. Předtím poděkovala voličům za podporu s tím, že ji výsledek jakožto volební lídryni mrzí a bude se muset zamyslel nad další politickou cestou.

Zdrcující výsledek krajských voleb přiměl vedení Pirátů dát už v sobotu své funkce k dispozici. Republikové předsednictvo svolalo celostátní fórum, které rozhodne o důvěře současnému vedení. Do 14 dnů by mělo být o osudu vedení strany jasno. Podle šéfa strany Ivana Bartoše by ale neměl mít propad v krajských volbách vliv na pirátské angažmá ve vládě.

Referendum o vládě se ANO povedlo, míní odborníci. Piráti jsou na zrušení

Volby

Výběr článků

Načítám