Hlavní obsah

Lenin je in, hlásí e-shop Stačilo! Nabízí zboží se srpem a kladivem

Trička a hrnečky s Leninem nebo srpem a kladivem vedle zboží s logy Stačilo! či KSČM nabízí e-shop, na který vede odkaz z oficiálních stránek Stačilo! Obchod provozuje společnost Futura, v jejímž vedení jsou přední členové KSČM. Šéfka Stačilo! a komunistů Kateřina Konečná to odmítla komentovat, její kolega z europarlamentu Ondřej Dostál o e-shopu vůbec neví.

Foto: repro Futura

Propagační předměty se symboly komunismu

Článek

„Lenin je in“, píše e-shop k tričku či hrnečku s Leninem, který je vyobrazen s punkovým „čírem“. Další zboží vyobrazuje Lenina v barvách na způsob děl Andyho Warhola nebo Lenina vytesaného do skály s nápisem „Mount Lenin“ odkazující na portréty amerických prezidentů vytesané ve skále Mount Rushmore v Jižní Dakotě.

Jiné zboží zase „zdobí“ srp a kladivo, tedy symbol, který se hlásí k leninismu, nebo fotografie Gustáva Husáka a slova: „Tak co, děti moje. Máte se dobře?“

Hrnky prodává e-shop za 150 korun, trika za 299 korun. Propagační předměty Stačilo! či KSČM jsou oproti tomu o pár korun levnější, trika jsou za 279 korun, plátěná taška Stačilo! stojí 199 korun.

Foto: repro Futura

Propagační předměty se symboly komunismu

Za Stačilo! kandidují ve většině krajů především komunisté, sdružuje však i ČSSD, ČSNS, SD-SN, DOMOV a v Ústeckém kraji za koalici kandiduje i SOCDEM.

Přebarvená KSČM. Za Stačilo! kandidují v drtivé většině zase jen komunisté

Krajské volby

Konečná navzdory inzerovaným propagačním předmětům v rozhovorech tvrdí, že současní komunisté nemají s KSČ před rokem 1989 co do činění. „KSČM vznikla v roce 1991. Nedopustila se žádného trestného činu, není spojena s žádnou korupční kauzou a zcela jasně ji ministerstvo vnitra třiatřicet let uznává jako politickou sílu v Česku,“ řekla v nedávném rozhovoru na Novinkách, když čelila otázce, co říká na temnou minulost své strany.

Teď celou věc odmítla komentovat a redakci vzkázala, ať si napíše, co chce.

Mělo by to být zakázáno, říká historik

E-shop patří akciovce Futura, která sídlí na stejné adrese jako KSČM, její členové také sedí v představenstvu a dozorčí radě. Vydává i komunistický týdeník Naše pravda.

„Já jsem nestraník. Ve Stačilo! jsem nominovaný za SD-SN,“ řekla k tomu dvojka plzeňské kandidátky Stačilo!, europoslanec Ondřej Dostál. O existenci obchodu, na který vede odkaz z webu Stačilo!, nevěděl.

Podle historika Petra Blažka, ředitele Muzea paměti XX. století, je prodej předmětů s Leninem a srpem a kladivem důsledek toho, že se Česko nedokázalo adekvátně vypořádat se zločiny komunismu. „Zatímco nacistické symboly jsou zakázané, nesmějí se prodávat a jejich nositelé musí za podporu nacismu nést následky, v případě komunismu to neplatí. Je to symbol bolševického Ruska a Sovětského svazu. Je to symbol, který by měl být postaven na stejnou úroveň jako nacistická svastika,“ řekl Novinkám Blažek.

Foto: Novinky

Internetový obchod, na který odkazuje Stačilo!

Stejně jako nacismus, tak i komunismus a bolševismus zavinily miliony mrtvých. „Připadá mi, že autoři grafických návrhů navíc parazitují na práci jiných lidí. Vyobrazení Lenina jako pankáče je jasný odkaz na kampaň Karla Schwarzenberga,“ dodal Blažek s odkazem na prezidentské volby v roce 2013.

„Lenin byl zodpovědný za řadu mrtvých. Byl to idol hnutí, které zavinilo desítky milionů mrtvých po celém světě, byl to zakladatel bolševického státu,“ dodal Blažek. „Je vidět, že obchod cílí na lidi, kteří nemají velkou inteligenci, kterým chybí znalosti nebo je už zapomněli vzhledem ke svému věku.“

Konečná: Mým cílem je sundat Fialovu vládu

PoliTalk

Výběr článků

Načítám