Hlavní obsah

Výsledky voleb v Královéhradeckém kraji jsou revoluční, říká politolog

Hradec Králové

Podle politologa Jiřího Štefka je výsledek voleb v Královéhradeckém kraji svým způsobem revoluční. „Vyhrálo hnutí ANO, ale oproti situaci v roce 2016 nemůže být vyšachováno z vedení kraje. To by se musel Martin Červíček spojit v koalici s SPD a komunisty z koalice Stačilo, což si asi nikdo nedokáže ani představit. Hnutí ANO bude vládnout kraji a s největší pravděpodobností bude mít i hejtmana,“ míní Štefek.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Petr Koleta (vlevo) z hnutí ANO má šanci stát se hradeckým hejtmanem.

Článek

Hnutí ANO získalo důvěru 34,54 procenta voličů a 18 mandátů v zastupitelstvu. Druzí se 13 zvolenými zastupiteli jsou Silní lídři pro kraj, což je seskupení ODS, KDU-ČSL a Východočechů, jejichž lídrem je stávající hejtman Martin Červíček (ODS). Do zastupitelstva se na třetím místě dostala Čtyřkoalice STAN, TOP 09, HDK a LES s 12,15 procenta. Mají šest mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Volit přišlo 34,22 procenta voličů, před čtyřmi lety to bylo 41,01 procenta.

Prakticky ihned po ohlášení výsledků začalo jednání o koalici. Kandidát na hejtmana za ANO, starosta Hronova Petr Koleta Novinkám řekl, že jako první očekává jednání se Silnými lídry.

„Věřím v normální politiku, že sednou ke stolu dva nejsilnější a budeme se bavit, kam budeme náš kraj směřovat. Měli bychom se umět domluvit,“ uvedl.

Spolupráci se Čtyřkoalicí nepředpokládá. „Jasně se vymezili, že s ANO spolupracovat nechtějí, takže tady asi není o čem jednat,“ odmítl Koleta.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Ve volebním štábu hnutí ANO, kandidát na hejtmana Petr Koleta uprostřed

Hejtman Martin Červíček se k dalším krokům nechtěl příliš vyjadřovat. Viditelně ho zdrtilo, že do zastupitelstva neproklouzli Piráti. Získali pouze 3,96 procenta a zůstali pod pětiprocentní hranicí. Ve stávající koalici jim přitom patřil i post statutárního zástupce hejtmana. Na druhou stranu si ale Červíček nedovede představit koalici, v níž by bylo SPD, které získalo 6,42 procenta, nebo koalice Stačilo s 5,17 procenta.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Martin Červíček bedlivě sledoval vývoj sčítání hlasů.

„Na procenta jsme získali více hlasů než před čtyřmi lety. Voliči se tímto vyjádřili, že chtějí, abychom v nějaké podobě pokračovali a měli možnost ovlivňovat vedení tohoto kraje,“ poznamenal Martin Červíček.

SOCDEM se vrátila

Šestým subjektem, jenž se do královéhradeckého zastupitelstva dostal, je Hlas samospráv, který vede předchozí hejtman Jiří Štěpán (SOCDEM). Získali tři zastupitelská křesla. Stejně jako uskupení SPD, Trikolora, PRO a Svobodní. Dva zastupitele má Stačilo.

„Jsme otevřeni jednání se subjekty, které jsou nad námi, ať už s ANO nebo Silnými lídry, respektive se Čtyřkoalicí. Hnutí ANO jako vítěz by se zřejmě mohl spojit i s SPD a komunisty, ale je otázka, jestli to tohle hnutí chce,“ řekl Novinkám Štěpán.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Volební štáb Hlasu samospráv, uprostřed exhejtman Jiří Štěpán, vpravo starosta Náchoda Jan Birke

Podle politologa Štefka může hnutí ANO v případě krachu jednání se Silnými lídry hledat podporu právě u Hlasu samospráv, SPD nebo Stačilo. Z toho důvodu si může diktovat podmínky.

„Silní lídři si teď musí vyjasnit, zda chtějí dál zůstat u moci, v tom případě se musí spojit jedině s ANO. Každopádně už nebudou brát ohledy na svoje dosavadní koaliční partnery a už budou hrát jen o svoji budoucnost. ANO je v pozici, kdy jim může nadiktovat tvrdé podmínky, na druhou stranu ODS byla osm let ve vedení kraje a zkušenosti jejich lídrů se mohou ANO hodit. Otázka je, jak zareagují na možnou koalici s ANO lidovci, kteří jsou součástí Silných lídrů,“ dodal Jiří Štefek.

FOTO: Vítězná vlna ANO a hlasování ve stínu povodní. Volby do krajů a Senátu jsou u konce

Volby

Výběr článků

Načítám