Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Jak a do kdy si zažádat o voličský průkaz pro krajské volby

Krajské volby probíhají každé čtyři roky. Standardně musí voliči volit ve volebním obvodě, který spadá pod jejich trvalé bydliště. Pokud však v době voleb nebudete moci odvolit přímo v místě trvalého bydliště, je možnost vyřídit si voličský průkaz.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Nevyplněný voličský průkaz

Článek

S voličským průkazem pak lze v krajských volbách volit v jakékoliv volební místnosti v kraji, v němž máte trvalé bydliště. Výjimku tvoří hlavní město Praha, které se krajských voleb neúčastní – své zastupitelstvo volí v komunálních volbách.

Termín žádosti o voličský průkaz do krajských voleb 2024

O voličský průkaz lze žádat ode dne vyhlášení termínu voleb. Prezident republiky Petr Pavel vyhlásil termín krajských voleb v letošním roce na pátek 20. září a sobotu 21. září 2024.

O průkaz můžete zažádat písemně, online či osobně. Liší se ale termíny, do kdy je třeba žádost podat. V případě osobní žádosti je nutné o průkaz zažádat v místě trvalého bydliště.

  • Písemná či online žádost: nejpozději 7 dní přede dnem voleb do 16:00, tj. pátek 13. září 2024.
  • Žádost osobně: nejpozději 2 dny přede dnem voleb do 16:00, tj. 18. září 2024, na obecním úřadě v místě trvalého bydliště.

Jak si zažádat o voličský průkaz pro krajské volby 2024

Podání v listinné podobě musí být opatřené úředně ověřeným podpisem voliče, podání v elektronické podobě musí být zasláno prostřednictvím datové schránky voliče.

Online žádost o voličský průkaz se podává přes datovou schránku nebo Portál občana. V Portálu občana najdete žádost přímo na hlavní stránce, stačí si zde jen zvolit způsob převzetí– buď doručení poštou, či osobním převzetím na úřadě. Podmínkou je však připojená datová schránka.

Zažádat si o voličský průkaz lze i přímo datovou schránkou, tato možnost je ale méně pohodlná než v Portálu občana. Je třeba žádost celou vyplnit – volně v textovém poli či přílohou .doc, .pdf apod. – a je třeba uvést veškeré údaje, tedy o jaký typ voleb se jedná, vaše osobní údaje (jméno, datum narození), adresu trvalého bydliště a způsob převzetí průkazu. Na výběr je osobní převzetí na příslušném úřadu, zaslání poštou na adresu trvalého bydliště nebo zaslání poštou na jinou adresu, kterou je třeba rovněž vyplnit.

Vyřídit si voličský průkaz lze i osobně na úřadě v místě trvalého bydliště.

PŘEHLEDNĚ: Termín krajských voleb a jak volit

Krajské volby

Krajské volby, kde se rozhoduje o složení krajských zastupitelstev, se konají každé čtyři roky. Letošní krajské volby probíhaly společně se senátními volbami v pátek 20. a sobotu 21. září 2024. Průběh voleb jsme sledovali v online reportáži.

Související témata:

Výběr článků

Načítám