Hlavní obsah

Volební paradox. Z vládního tábora uspěli lídři, kteří se od něj distancovali

Zatímco hnutí ANO dokázalo z krajských voleb udělat referendum o vládě a podařilo se mu nabalit na sebe i nerozhodné voliče, vládní koalici se dařilo zejména tam, kde kandidovali výrazné osobnosti, jako jsou Martin Kuba či Jan Grolich, kteří se v kampani od koaličních značek distancovali. Ve volebním studiu Novinek to v průběhu sčítání hlasů zhodnotili politologové Lukáš Jelínek a Josef Mlejnek.

Hosté Lukáš Jelínek a Josef Mlejnek ve studiuVideo: Novinky

Článek

„Zdá se, že je velmi úspěšné protivládní tažení hnutí ANO, zvlášť v regionech, ve kterých už má už dlouhodobě solidní podporu, jako jsou Moravskoslezský kraj, Královehradecký kraj a další kraje zejména na Moravě,“ uvedl Lukáš Jelínek ve studiu Novinek s tím, že něco podobného se odehrává i v senátních volbách, kde bude hrát roli efekt druhého kola a spojování kandidátů proti druhým kandidátům, na což může doplatit zejména hnutí ANO.

S tím souhlasí i Mlejnek, podle kterého si ANO ale může po volbách pomýšlet na hejtmanská křesla ve více krajích, než jak tomu bylo po volbách před čtyřmi lety. Poznamenal také, že z kandidátů současné vládní koalice uspěli především lídři, kteří se od vlády v kampani distancovali.

ANO může ve dvou krajích vládnout samo

Krajské volby

„Jsou to Jižní Čechy, kde obhajuje mandát jihočeský hejtman Martin Kuba za ODS, ale on měl kampaň v podstatě pod značkou Kuba 2024. A potom je to jižní Morava, kde sice formálně kandiduje koalice SPOLU, ale kampaň si stávající hejtman Jan Grolich dělal sám,“ uvedl Mlejnek.

Foto: Profimedia.cz

Martin Kuba (ODS) s manželkou Denisou se radují po vyhraných volbách na jihu Čech.

V Jihočeském kraji se ODS, která kandidovala samostatně, podařilo získat přes 45 procent hlasů a nepotřebuje pro vládnutí sestavovat koalici. Hejtman Kuba už výsledek okomentoval tím, že vítězství není úspěchem republikové ODS. V Jihomoravském kraji se podařilo koalici SPOLU zvítězit s téměř 40 procenty, druhé hnutí ANO zde získalo 28,78 procenta.

ANO uspělo s referendem o vládě

Jelínek také poznamenal, že v rámci opozice se především hnutí ANO podařilo z krajských voleb udělat referendum o vládě. „V zásadě si myslím, že se voliči rozhodovali mezi vládními a opozičními stranami,“ doplnil s tím, že se hnutí ANO podařilo také zkombinovat dvě rozdílné fáze předvolební kampaně.

„Na začátku kampaně začal Andrej Babiš objíždět republiku, byly vidět nejrůznější plakáty, příspěvky na sociálních sítích a bylo skoro přebabišováno. Tím si hnutí ANO potvrdilo své pevné voličské jádro,“ zhodnotil politolog. V druhé fázi už podle něj byla kampaň ANO stavěna na méně vyhraněných tvářích hnutí, jako je například Karel Havlíček, nebo na některých výrazných osobnostech z regionů.

„Myslím si, že to výrazně hnutí ANO pomohlo a dokázalo na to pevné voličské jádro nabalovat vlažnější voliče,“ doplnil Jelínek.

Fiala: Není to fatální neúspěch

Volby

Jelínek také poznamenal, že na výsledek krajských voleb povodně výrazný vliv pravděpodobně neměly. „Může to částečně zkreslit výsledky, přinejmenším účast, ale nemyslím si, že by to ovlivnilo samotné vyznění toho, kdo ve volbách uspěje a neuspěje,“ řekl.

Výrazně to však lze vidět na výsledcích senátních voleb, kdy už v prvním kole zvítězil například starosta Ostravy-Jih Martin Bednář za ANO či starosta Bohumína Petr Vícha (SOCDEM). O polovinu procentního bodu pak vítězství v prvním kole uniklo starostovi Opavy Tomáši Navrátilovi (ANO). „Tam je vidět, že povodně regionálním politikům přály,“ poznamenal k tomu Jelínek.

Politolog Josef Mlejnek k výsledkům senátních voleb ve studiu doplnil, že si vládní koalice pravděpodobně udrží většinu, i když oslabí. „Asi se více prosadí ve složení Senátu senátoři ze stran a hnutí, které jsou dnes opoziční, což v principu může být dobře, poněvadž se Senát politicky zpestří,“ zmínil.

Výběr článků

Načítám