Hlavní obsah

Volby po povodni? Nemáme místnost ani ruce, ať si mě klidně zavřou, říká starostka

V době, kdy se potýkají s následky povodní, musí postižené obce řešit ještě organizaci voleb. Ty začínají už v pátek. Někteří starostové tvrdí, že to nejsou schopni organizačně, personálně ani technicky zvládnout. Všichni se navíc obávají extrémně nízké účasti. Ministerstvo vnitra ve čtvrtek vzkázalo, že je schopné v postižených obcích volby zajistit.

Foto: Petr Marek

Přímo v Jeseníku, ač byl totálně zdevastovaný, volby proběhnou bez problémů.

Článek

Například v České Vsi na Jesenicku podle starosty Petra Mudry (STAN) nejsou schopni zorganizovat volby.

„Nemáme volební místnosti, všechno spláchla voda. Nemáme ani lidi do komisí, elektřinu, ba ani sílu. Všichni se tady věnují odstraňování následků záplav. Možná nám pomůže Jeseník, nevím. Prý se mluví o nějakých mobilních buňkách, kde by bylo možné odvolit,“ prohlásil Mudra.

Foto: Petr Marek

V České Vsi všichni momentálně uklízí, například Lenka Chorváthová.

Starosta nedalekých Mikulovic Roman Šťastný (STAN) rovněž nedokázal říct, jak tam volby proběhnou. „Nemám tušení, zda lidé vůbec přijdou do komisí. Budeme to řešit v pátek ráno. Volby jsou nyní pro mě naprosto bezvýznamná věc,“ zdůraznil.

„Nemáme volební místnosti, nemáme komise, nemáme ani seznam voličů. Nedokážu říct, zda jsme to schopni zvládnout. Děláme, co můžeme, ale fakt nevím. Raději bych volby zrušila a přesunula na jiný termín. Stejně nikdo nepřijde. Lidi mají zcela jiné starostí,“ tvrdí místostarostka Velké Kraše Šárka Zapletalová (Hlas pro náš kraj).

FOTO: Satelitní snímky odhalují rozsah povodňové apokalypsy v Česku a Polsku

Domácí

Podobně to vidí starostka Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku Miroslava Rybáriková. „Nemohu teď řešit volby, když potřebuji řešit jídlo, pití a vodovod. Ať se na mě zlobí, kdo chce, ať mě klidně zavřou, tohle není normální,“ řekla agentuře ČTK starostka Kobylé.

O situaci prý mluvila s hejtmanem i se starosty. „Někteří říkají, že to nějak udělají. Já osobně to odmítám. Naše volební místnost, což je společenská místnost na obecním úřadě, funguje momentálně jako sklad, je zcela zaplněna potřebným zbožím a jiné prostory nemám. V kulturním domě se vaří, zázemí zde mají dobrovolníci, hasiči i vojáci, budou nám tam přespávat lidé,“ poznamenala Rybáriková.

Foto: HZS Olomouckého kraje

V Litovli, ač byla celá pod vodou, jsou na volby také připraveni.

V Litovli naopak mají všechny místnosti k dispozici „Lidi do komisí rovněž nechybí. Takže žádný problém. Jen se bojím o účast. Všichni budou makat na svých nemovitostech nebo někomu pomáhat. Volby půjdou stranou,“ míní starosta Litovle Viktor Kohout (SNK).

V Bělé pod Pradědem, která byla rovněž vodou totálně zničena, prý volby proběhnou bez komplikací.

„Máme vše pod kontrolou. Jsou u nás tři okrsky. Jedna volební místnost byla zničena, takže volit se bude ve dvou. Někteří lidé to tak budou mít trochu dál. Lidí do komisí máme také dost. Dokonce se nám sami hlásí další, že by v případě potřeby zaskočili,“ řekl Novinkám a Právu starosta Bělé Radomír Neugebauer (nezávislý).

Meteorologové srovnali srážky v roce 1997 a nyní

Počasí

Město Jeseník momentálně shromažďuje z obcí požadavky na řádné zajištění voleb.

„Někde skutečně nemají místnosti ani lidi. Je tu varianta mobilních stanovišť, která by se tam umístila, a lidé by v nich odvolili. Řeším to s ministerstvem vnitra. Odpoledne tam pošleme, co všechno bude třeba zajistit. Budu chtít nejen stany, ale i volební techniku a připojení na internet. Výsledky voleb lze sice spočítat s tužkou v ruce na papíře, ale s ohledem na to, že někteří lidé z komisí neabsolvovali potřebné školení, nebylo by to vhodné. Počítačový program totiž případné chyby opraví,“ řekl Právu Zdeněk Gerstberger z jesenické radnice.

Foto: Petr Marek

V Bělé pod Pradědem voda zcela zničila i několik domů, volby tam zvládnou.

„U nás to zvládneme. Máme jedenáct okrsků. Tři místnosti nelze využít, byly zaplavené nebo jsou v nich evakuační centra. Nahradíme je jinými. Většina lidí, co mají být v komisích, nám to potvrdila. Pokud v nich bude počet vládou, jak jsem slyšela, snížen, bude to zcela bez potíží. Jen se musí dotisknout volební lístky. Mnoha lidem je voda sebrala,“ řekla Novinkám a Právu starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

V nejvíc zasažených obcích Frýdlantského výběžku prý žádný výraznější problém s upořádáním krajských voleb mít nebudou. Napjatě ale budou očekávat, kolik lidí k urnám skutečně dorazí.

„Myšlenky jsou teď trochu někde jinde, ale snad si najdou lidé těch pět minut a k volbám přijdou,“ řekl starosta Višňové Michal Scheidl (Devítka).

Normální průběh voleb očekávají i v městě Hejnice, které rovněž ohrožovala řeka Smědá. „Hasiči rozvezli volební lístky ještě před přívalovými dešti, a tak toto řešit nemusíme. Spíše se možná některým lidem ve schránkách obálky namočily, avšak pro ně budeme mít ve volebních místnostech připravený dostatek náhradních,“ shrnul starosta Hejnic Jaroslav Demčák (Za lepší Hejnice).

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Normální průběh voleb očekávají i v Hejnicích.

Volby zvládnou i v Plavě na řece Malši na Českobudějovicku. Rozvodněná řeka tam vyplavila asi dvacet domů. „Volby u nás budou jako vždy na obecním úřadě,“ sdělila Novinkám a Právu místostarostka obce Andrea Plechingerová (SNK obce Plav).

V Královéhradeckém kraji by s volbami neměl být problém ani v zatopených oblastech. Novinky a Právo o tom ujistil jak hejtman Martin Červíček (ODS), tak například Jiří Novák (bezp.), starosta Otovic na Broumovsku. Podobně by měli vše zvládnout i v Pardubickém kraji, míní mluvčí hejtmanství Dominik Barták.

Volební komise pojede vlakem

Do Dolního Žlebu, který je nejseverněji položeným sídlem v Česku a zároveň městskou částí Děčína, vyrazí v pátek volební komise vlakem. Důvod? Po silnici to nejde. Osada na levém břehu Labe je od Děčína stále odříznutá.

„Silnice, která sem vede, je pořád zaplavená,“ potvrdil mluvčí děčínského magistrátu Luděk Stínil.

Cestu komise do místní volební místnosti tak hodlá Děčín zajistit právě po železnici. „Postaráme se i o jejich návrat,“ ujistil Stínil.

Vlakem už ve středu ráno nechalo město do Dolního Žlebu odvézt i vybavení volební místnosti. „Vezli jsme například volební urnu či hlasovací lístky,“ upřesnil mluvčí.

Posunutí voleb v Česku zákony vylučují

Krajské volby

Ministerstvo vnitra je podle šéfa resortu Víta Rakušana (STAN) v postižených obcích v případě potřeby volby uspořádat samo.

„Chápu, že na to nemají žádnou chuť, že přemýšlejí úplně o něčem jiném. Týká se to ale zásadně 35 obcí, se všemi jsme v kontaktu. Řekněme nějakých 20 to zvládne víceméně bez naší pomoci, byť jsme připraveni pomoci. A pak jsou obce, které to bez naší pomoci nezvládnou vůbec, a do těch pojedeme,“ avizoval ve čtvrtek po jednání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Rakušan.

Ministerstvo v těchto obcích uspořádá volby tzv. na klíč.

„My jim ty volby zorganizujeme, aby s tím měli co nejmenší práci. Zajistíme elektrocentrály, signál, pokud ne mobilní, tak satelitní. Zajistíme, aby místnosti byly obsluhovány. Jsme schopni zajistit lidi, kteří budou jezdit s urnami,“ popsal ministr.

Řeka Opava si vybrala jiné koryto a teče muži přes zahradu. Před domem mu strhla most

Domácí

Výběr článků

Načítám