Hlavní obsah

Vítězné ANO ve Zlínském kraji si vybírá, líbila by se mu trojkoalice

Zlínský kraj

Sejít se se všemi stranami a koalicemi, které se dostaly do zastupitelstva Zlínského kraje, a podle jejich nabídek se rozhodnout. Takový je plán ohledně složení nové krajské koalice vítězného hnutí ANO a stávajícího hejtmana Radima Holiše. Nezastírá, že chce složit koalici z více subjektů, kvůli co největší podpoře v zastupitelstvu.

Foto: Zlínský kraj

Hejtman Zlínského kraje Roman Holiš

Článek

Volby ve Zlínském kraji vyhrálo hnutí ANO, ze 45 míst v zastupitelstvu jich má 20. Druhá koalice K21 Zlínský kraj 21. století, kterou tvoří KDU-ČSL a hnutí Zlín 21, získala 10 mandátů. Po pěti zastupitelích má ODS a hnutí STAN, které kandidovalo spolu s TOP 09 a hnutím ZVUK 12, tři posty získalo Stačilo! a dvě křesla SPD. Volební účast v kraji byla 33,82 procenta.

„Včera jsme udělali první kolo s ODS, STAN, KDU-ČSL a Zlín 21 bez lídra pana Čunka. Dneska chceme to kolečko dodělat se Stačilo! a SPD. Poté pojedeme druhé kolo s některými, předpokládám, že dnes koalice nebude,“ řekl Holiš.

Na dotaz, proč nebyl jednání se zástupci koalice lidovců a Zlín 21 přítomen i její lídr Čunek, odpověděl. „Na to jednání přišli s tím, že jich je devět, my jsme to přijali a s tím pracujeme. Zbytek je mimo můj komentář.“

Podle Aleše Dufka, který je krajským předsedou KDU-ČSL, nebyl Čunek prvnímu jednání s vítězem voleb přítomen. Zástupci koalice K21 Zlínský kraj 21. století totiž chtěli obrousit hrany mezi Holišem a Čunkem. „Veškeré kroky s ním ale konzultujeme,“ řekl Dufek na adresu Čunka. Ujistil, že s ním i nadále počítají. „Jiří Čunek pro nás udělal nádherný výsledek, bylo by sebevražedné, kdybychom se ho chtěli zbavit,“ míní Dufek.

„Řekl jsem panu Dufkovi, že tam nechci jít, aby se pokusili diskutovat věcně a nebyly tam osobní emoce, které by tomu jednání dávaly jiný směr,“ vysvětlil Novinkám Čunek.

Dufek má za to, že k uzavření koalice je ještě daleko, sobotní setkání s Holišem a spol. bral jako první vzájemné oťukávání. Podobně to vidí i Tomáš Goláň.

Volební lídr ANO ve Zlínském kraji a hejtman Holiš uvedl, že ani oni nejsou rozhodnuti, s kým do koalice půjdou. „Jsme bohatá nevěsta, ty nabídky ze všech stran jsou příjemné. V tuto chvíli ale nechceme podlehnout euforii a chceme jednat se všemi a sestavit ten nejsilnější tým,“ poukázal.

Řekl, že ANO nyní čeká, jaké lidi jim potenciální koaliční partneři nabídnou ve druhém kole. „Podle toho se budeme rozhodovat,“ doplnil hejtman s tím, že v tuto chvíli není nikdo, kdo by do druhého kola jednání s ANO nepostoupil.

Čunek podá trestní oznámení na hejtmana Holiše

Domácí

Výběr článků

Načítám