Hlavní obsah

V Libereckém kraji vítězní Starostové vyjednávají s ANO a koalicí Spolu

Dvou či tříbarevná koalice se rýsuje po krajských volbách v Libereckém kraji. Do krajského zastupitelstva se sice dostaly čtyři strany a hnutí, ovšem vyjednávání, která se vedou v režii vítězných Starostů pro Liberecký kraj (SLK) některé z možné účasti ve vedení kraje vylučují. Starostové zvítězili již počtvrté a pokud bude Půta opět zvolen hejtmanem, bude to jeho čtvrté období.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Pokud bude zvolen, stane se Martin Půta počtvrté hejtmanem.

Článek

„Budeme určitě jednat s hnutím ANO, které je druhé na pásce. Udělalo velký volební výsledek a je potřeba k němu přistupovat s respektem. Budeme jednat i s SPD a Trikolorou, stejně jako po minulých volbách. Tady samozřejmě nepředpokládáme, že bychom s nimi uzavírali koalici, ale jsme připraveni jim nabídnout místa ve výborech, v dozorčích orgánech krajských firem, myslím, že opozice má mít právo kontrolovat vedení kraje,“ uvedl krátce po sečtení hlasů lídr vítězných starostů Martin Půta.

Přitom v průběhu sčítání hlasů se SLK přetahovalo o výsledky s hnutím ANO, které skončilo na druhé pozici s rozdílem něco málo přes dva tisíce hlasů. Starostové bodovali v krajském Liberci a v Turnově, naopak ANO jasně dominovalo v České Lípě, Jablonci nad Nisou, Semilech i Novém Boru.

Půta chce počtvrté post hejtmana. Jednat o koalici bude s ANO i SPOLU

Domácí

„Volební výsledek, který jsme získali, považujeme za mimořádný úspěch. ANO udělalo velký volební výsledek a je k němu potřeba přistupovat s respektem. Musím smeknout před Jitkou Volfovou, protože volební výsledek na Českolipsku je volební výsledek její, starostky České Lípy, odvedla tam velký kus práce,“ okomentoval výsledky voleb Půta.

Spokojení s výsledkem jsou i v hnutí ANO.

„Měli jsme cíl patnáct mandátů, máme jich víc. Je vidět, že lidé v kraji chtějí změnu,“ uvedl k výsledku lídr hnutí ANO v Libereckém kraji David Pražák. Podle něj jsou karty rozehrané a vše je otevřené. ANO mají od počátku zájem především o resorty ekonomiky, zdravotnictví či sociálních věcí, které je zajímají a preferovali je už před volbami.

Vyjednávání v Libereckém kraji začalo krátce po sečtení hlasů. Vítězní Starostové (20 mandátů) se sešli se zástupci ANO i Spolu, tedy těmi, kteří se do zastupitelstva dostali. ANO má osmnáct křesel, Spolu jich získalo pět.

Zatím poslední jednání se uskutečnilo v neděli 22. září odpoledne. „Hovořili jsme se zástupci ANO o tom, jestli si umí představit spolupráci ve dvou. Sondujeme zatím situaci, čekají nás i setkání se zástupci Spolu. Nicméně není to ještě žádná oficiální nabídka a opět se potkáme koncem týdne,“ uvedl lídr Starostů Půta.

Potvrdil to i lídr ANO Pražák. „Starostové nám nabídli možnost dvoukoalice. Musíme nyní vyhodnotit s kolegy pro a proti a znovu se potkáme ve čtvrtek,“ dodal Pražák.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Lídr ANO David Pražák by rád pro hnutí získal například zdravotnictví či sociální sféru.

Půta nepředpokládá, že by se měla vyjednávání s nějakým výsledkem uzavřít tento týden. „Čekat budeme také na předpokládané přepočítávání výsledků,“ dodal. O slovo se totiž ještě zřejmě přihlásí koalice Stačilo! Jen osm hlasů by stačilo k tomu, aby představitelé koalice usedli v zastupitelstvu. Bezprostředně po skončení sčítání se však jejich předsedkyně Kateřina Konečná nechala slyšet, že napadnou výsledek soudně a nechají hlasy přepočítat.

Stačilo! bodovalo v 11 krajích. A nemusí jít o konečný počet

Volby

V Libereckém kraji vybírali letos voliči ze třinácti kandidátek, což bylo o tři méně než při minulých krajských volbách. Největší propadák zaznamenali Piráti se ziskem 3,78%, kteří se vůbec nedostali do zastupitelstva. Přitom až dosud byli v koalici ve vedení Libereckého kraje spolu se SLK a ODS.

Výběr článků

Načítám