Hlavní obsah

Tři Dvory na Olomoucku volí v unimobuňce. Hasičskou zbrojnici zaplavila voda

Tři Dvory

V unimobuňce volí lidé ve Třech Dvorech, místní části Litovle na Olomoucku. Obec vzdálenou dva a půl kilometru od Litovle zatopila při povodních voda z řeky Moravy a říčky Třídvorka. A nateklo i do hasičské zbrojnice, kde se tu volby obvykle konají.

Tři Dvory volí v unimobuňce. Video: Miloslav Hradil, Novinky

Článek

„Tentokrát to nebylo možné. Museli jsme najít náhradní řešení,“ sdělil Novinkám litovelský starosta Viktor Kohout (SNK Litovel).

Ve Třech Dvorech žije zhruba 250 obyvatel, volby tu však v pátek příliš netáhly. Alespoň ze začátku.

„Nezlobte se, ale mám teď úplně jiné starosti. Možná zítra, ale fakt nevím,“ prohlásila starší žena vynášející z jednoho rodinného domu vodou poničenou skříňku.

Volby ON-LINE: Komisi i se spacáky přivezli do vyplavené Kobylé hasiči

Volby
Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Volební místnost je ve Třech Dvorech v unimobuňce.

„Já k volbám půjdu, ale až pozdě večer. Teď na to nemám čas, pak si však chvilku najdu. Volím pokaždé a bylo by mi líto tentokrát vynechat,“ doplnil její soused.

Za první hodinu a půl přišli odvolit jen dva lidé. „Myslím, že někteří přijdou večer, po práci doma, ale lidé tu mají nyní fakt jiné starosti,“ sdělil Novinkám předseda okrskové volební komise Josef Hetcl.

Záběry z povodní: Pohled z dronu na zatopenou část Litovle Tři DvoryVideo: Novinky

„Dá se předpokládat, že v místech, které povodeň zasáhla, bude volební účast nízká. Skoro bych si na to i vsadil. Těžko lze od lidí očekávat, že sundají montérky, gumáky, umyjí si ruce od sava a vydají se k volbám. Můžu se ale mýlit,“ konstatoval Kohout.

„Myslím si, že by se nic nestalo, kdyby v místech, která zaplavila voda, byly volby přesunuty na jiný termín. Četl jsem, že to není možné, ale určitě by se nějaké řešení dalo najít,“ řekl Novinkám kousek od volební místnosti starší muž, který se představil jako Jan.

„Já jsem v tomto zdrženlivý, ale nedivím, se těm, kteří odložení voleb požadovali,“ doplnil litovelský starosta.

Volby 2024 PŘEHLEDNĚ: Koho volit, jak kroužkovat a další informace

Volby
Související témata:
Tři Dvory

Výběr článků

Načítám