Hlavní obsah

Vyjednávání ve Středočeském kraji je v patové situaci

Jako neakceptovatelné označili vyjednavači hnutí STAN požadavek koalice Spolu. Ani čtvrté jednání mezi zástupci obou uskupení nevedlo k dohodě na vedení Středočeského kraje. Vyjednavači se sešli ve čtvrtek dopoledne. Po několikahodinovém jednání se rozešli v dost napjaté atmosféře. Neshody a problém, který STAN považuje za nepřijatelný, nechtěli ani zástupci Spolu specifikovat.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Sídlo Středočeského kraje v Praze na Smíchově

Článek

„Skoro bych řekl, že jsme se v jednání vrátili o krok zpět, a dokonce nevylučuji, že jednání dopadne tak, že nová krajská koalice bude bez účasti STAN, protože požadavky jsou v naprosto neakceptovatelné rovině,“ řekl evidentně rozladěný Petr Borecký (STAN).

Stávající hejtmanka Petra Pecková (STAN) vyjádření mírnila s tím, že jednání budou dál pokračovat. Konkretizovat požadavky ale nikdo z přítomných nechtěl. „Dohodli jsme se, že nebudeme požadavky zveřejňovat,“ dodala Pecková, podle níž trvá nabídka STAN na většinu v krajské radě s tím, že si strana ponechá post hejtmana.

Podle uskupení Spolu není mezi stranami jablkem sváru post hejtmana. „Na pozici hejtmana netrváme, máme shodu, že bychom jej nechali pro hnutí STAN. Dneska jsme projednávali programové priority a hovořili jsme o uspořádání případné krajské koalice,“ uvedl Josef Pátek (ODS).

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Povolební jednání zástupců STAN a Spolu po krajských volbách ve středních Čechách, 30. září 2024, Praha. Vlevo hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

S ANO do úterý Spolu nejedná

ANO s lídrem Tomášem Helebrantem krátce po volbách nabídlo spolupráci uskupení Spolu, jemuž sice nabízelo i post hejtmana pro lídra Jana Skopečka (ODS), ten ale návrh zatím neakceptoval a zahájil jednání s hnutím STAN. To si chce nechat post hejtmanky pro Petru Peckovou, ovšem nabídlo koalici Spolu většinu v radě.

„Ustoupili jsme z pozice hejtmana, to je hodně velký ústupek, do úterý s ANO jednat nebudeme, jasně jsme si řekli, že v tuto chvíli jednáme se STAN,“ dodal Pátek. Uskupení Spolu přitom skončilo ve volbách až třetí, už od začátku ale mluví o postu hejtmana.

Vítězem voleb se v největším českém regionu stalo hnutí ANO, získalo 25 mandátů. Druhý STAN disponuje 20 hlasy, Spolu má 13 zastupitelů. Do zastupitelstva se dostalo ještě uskupení SPD a Trikolora se 4 mandáty a Stačilo se 3 hlasy.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Jan Skopeček ze SPOLU

Středočeští STAN a Spolu domlouvají rozdělení funkcí, hejtmanka má zůstat

Domácí

Související články

Rakušan: STAN posílil, ale radost nemám

Posílili jsme, ale radost nemáme, protože hrozí, že nám za rok bude vládnout Andrej Babiš po boku s extremisty. Tak zhodnotil šéf hnutí STAN a ministr vnitra...

Výběr článků

Načítám