Hlavní obsah
Online

Volby ON-LINE: Komisi i se spacáky přivezli do vyplavené Kobylé hasiči

Aktualizováno

V pátek ve 14 hodin se v Česku otevřely volební místnosti a lidé ve 13 krajích začali rozhodovat, kdo regiony povede v dalších čtyřech letech. Spolu s tím vybírají ve 27 obvodech na šest let nové senátory. Volby budou pokračovat i v sobotu. V pátek je možné volit do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14.

Živě: Prezident Petr Pavel odvolí ve volbách do Senátu a krajského zastupitelstvaVideo: ČTK

Článek

V některých regionech, které v uplynulých dnech postihly rozsáhlé záplavy, se volby uskuteční v improvizovaných podmínkách.

V Karviné odvolilo osm procent voličů

Mluvčí Karviné Lukáš Hudeček informoval, že volební účast u voleb do Zastupitelstva Moravskoslezského kraje je u nich k páteční šestnácté hodině a třicáté minutě 8,33 procenta. „Volby probíhají v Karviné bez komplikací,“ doplnil Hudeček.

V povodní poznamenaných Třech Dvorech na Litovelsku se volí v unimobuňce

V unimobuňce volí občané v obci Tři Dvory na Litovelsku, které v pondělí zalila povodeň. Starosta Litovle Viktor Kohout očekává, že volební účast bude nízká, protože lidé zde aktuálně řeší úklid po velké vodě.

Tři Dvory volí v unimobuňce. Video: Miloslav Hradil, Novinky

Šlachta odvolil. Stěžoval si na špinavou kampaň

V Pohořelicích na Jižní Moravě odvolil předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta. K volební místnosti dorazil na kole a postěžoval si na špinavou kampaň.

„Vůči mě tak špinavá kampaň ještě vedena nebyla. Asi se mě někdo bojí,“ řekl Šlachta s tím, že až bude po volbách, hodlá si to s dotyčnými lidmi právně vyřídit.

Šlachta přijel volit na kole a stěžoval si na špinavou kampaňVideo: Miroslav Homola, Novinky

I ve středních Čechách lidi odmítají volit kvůli záplavám

Záplavy opadly a hladiny řek klesly, volby ve středních Čechách tak mohly bez omezení začít. Ačkoli středočeský region nebyl tak postižen jako severní Morava, i tady se najdou lidé, kteří nemají na výběr politiků ani pomyšlení.

„Rozhodně volit nepůjdeme, máme teď úplně jiné starosti,“ mínila Veronika Šmejkalová, když s rukama plnýma tašek opouštěla poničený dům v Záboří nad Labem. „Měli jsme v domě asi dvacet centimetrů vody, ale všechno nasáklo, je to celé na vyhození, vytrhání podlah,“ uvedla.

„Naštěstí jsme se tady semkli a lidi si vzájemně pomáhají, všichni měli kde přespat. Teď můžou být u příbuzných, pomáháme s vařením, vyklízením, k nezaplacení byla pomoc hasičů, ti jsou skvělí,“ chválila Kateřina Šteklová. Připustila, že volby by moc času nezabraly, ale všichni se spíš zabývají myšlenkami a starostmi o živobytí. „Volby musí stranou,“ dodávala Kateřina Šteklová.

Místní referenda na Vsetínsku

V Horní Lidči a Lačnově na Vsetínsku dnes a zítra kromě nových krajských zastupitelů hlasují obyvatelé i v místních referendech. V Horní Lidči voliči odpovídají na dvě otázky ohledně stavby Domova pro seniory, v Lačnově mají zodpovědět tři dotazy týkající se možnosti výstavby společenského centra.

V Kobylé zajišťují volby úředníci, přivezli si i spacáky

Do Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku, kterou zasáhly záplavy a proto obec nebyla s to zorganizovat volby, vyrazili čtyři úředníci ministerstva vnitra. Doplnili je další dva dobrovolníci z katastrálních úřadů z Opavy a Hradce Králové.

K obecnímu úřadu je dovezli půl hodiny před zahájením voleb hasiči, z vozu členové narychlo postavené volební komise vystoupili se spacáky a karimatkami v ruce. Během první hodiny přišli dva voliči.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

První volička hlasovala krajského zastupitelstva a Senátu v Kobylé nad Vidlavkou.

Volby ve vytopené České Vsi

Lidé ve vytopené České Vsi u Jeseníku volí v improvizovaném místě, které poskytli hasiči. Ač obyvatelé avizovali, že k volbám nepůjdou, že na to nemají čas, zájem byl. Za první půlhodinu odvolilo 13 lidí. Stavili se třeba cestou pro pitnou vodu.

Volby v České Vsi.Video: Petr Marek, Novinky

Na Frýdlantsku velká voda volby neovlivnila

V Hejnicích ve Frýdlantském výběžku, které se ještě před pár dny potýkaly s rozvodněnou řekou Smědou, se dnes otevřely všechny volební místnosti bez problémů. Ani jednu z nich voda nezaplavila, a tak zde mohou volby probíhat beze změn. Zájem je zatím průměrný. „Fronta jako při volbě prezidenta u volebních místností nikde nestála, ale oproti evropským volbám je už teď zájem výrazně vyšší,“ shrnul starosta Hejnic Jaroslav Demčák (Za lepší Hejnice).

Také na druhém, nejvíce zasaženém místě Frýdlantska, ve Višňové, začaly volby bez zádrhelů. Přesunuly zde pouze jednu volební místnost z obecního úřadu do knihovny, což na průběh voleb nemá žádný vliv.

Foto: Jaroslav Demčák

Volební místnosti v Hejnicích na Frýdlantsku se otevřely a už první hodinu přicházeli lidé.

Na Liberecku mají ve dvou obcích s volbami i referendum

Hned ve dvou obcích na Liberecku doprovází volby do krajského zastupitelstva také referendum. V Bulovce na Frýdlantsku a v Křižanech v Podještědí mají lidé rozhodnout o tom, zda chtějí na katastru obce větrné elektrárny. Lidé se mají vyjádřit na obou místech k tomu, zda se zdejší zastupitelstva mají vůbec projekty na výstavbu větrníků zabývat.

Restauraci vyměnili za garáž hasičů

V Bohumíně musela radnice nahradit jednu volební místnost. A to volební okrsek č. 1, který jindy bývá v Restauraci Zlatý Jelen přesunula do nedaleké hasičské zbrojnice v části Šunychl. I ta sice byla zasažena povodní. Voda už ale odtekla, i tak ale musí volební komise okrsku č. 1 strpět tvrdé podmínky.

„Bohužel, tady jsme v hrozných podmínkách. Spousta lití je zatopena, uvidíme, kolik jich přijde,“ poukázala tamní předsedkyně volební komise Dorota Běhálková a dodala, že složité to bylo hlavně pro hasiče nachystat garáž tak, aby se v ní mohly volby vůbec uskutečnit.

Foto: Pavel Karban

Příprava na volby a volby v hasičárně v Bohumíně-Šunychlu, která byla taky pod vodou

Rakušan apeloval na voliče

V pátek odpoledne odvolil i předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Občany vyzval, aby šli k volbám a nenechali za sebe rozhodovat ostatní.

Foto: David Taneček, ČTK

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) odevzdal svůj hlas v krajských a senátních volbách.

Místo v hasičárně volí lidé na úřadě

V Královéhradeckém kraji, včetně povodněmi nejvíc postiženého Broumovska, se volí na původně avizovaných místech. S jednou výjimkou.

„Kvůli povodním bylo nutné přestěhovat jednu volební místnost v Teplicích nad Metují na Broumovsku,“ uvedl mluvčí krajského úřadu Dan Lechmann. Konkrétně se změna týká druhého volebního okrsku. Volební místnost byla z hasičské zbrojnice přemístěna do budovy městského úřadu, do kanceláře výstavby.

Volby na jihu Moravy

Voliči mohou ve volbách do krajského zastupitelstva vybírat na jihu Moravy ze 798 kandidátů na 15 kandidátkách. Ve dvou regionech se volí i noví senátoři. To se týká obvodu číslo 56 Břeclav a obvodu 59 Brno město.

Na Břeclavsku se pokusí obhájit dosavadní mandát senátor Rostislav Koštial (ODS). Senátorem brněnského obvodu 59 je bývalý rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek (STAN). Ten svůj mandát ale neobhajuje.

Bartoš volil do Senátu

Nedlouho po zahájení voleb zamířil do volební místnosti v Praze 2 předseda Pirátů Ivan Bartoš. Část Pražanů volí v senátních volbách.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda Pirátů Ivan Bartoš odevzdal hlas v prvním kole senátních voleb.

Člun před volební místností

Volební místnost před obecním úřadem v Lužnici na Třeboňsku symbolizuje člun. Volit chodí lidé do místnosti, kde je knihovna. Volit chodí i lidé z vyplavených domů a chat. Nikomu povodeň nezničila doklady, nikdo tak nemusel žádat o nové.

NačítámNačíst starší příspěvky

Související články

Výběr článků

Načítám