Hlavní obsah

S ANO, nebo bez? Krajské volby napovědí, jak ochotné jsou vládní strany ke koalici s Babišem

Krajské a senátní volby budou poslední generálkou před sněmovními volbami v roce 2025, ve kterých by se rád Andrej Babiš se svým hnutím ANO vrátil do Strakovy akademie. Výsledky naznačí, jak si jednotlivé strany stojí, a při následných sestavováních krajských koalic se ukáže, jak moc je hnutí ANO pro zástupce vládních stran toxické.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„O parlamentních leccos mohou napovědět výsledky právě krajských voleb. Ty naznačí šance jednotlivých stran i případných koalic,“ uvedl pro Novinky místopředseda Sněmovny za ODS a kandidát Spolu ve Středočeském kraji Jan Skopeček.

V krajských volbách vybírají voliči jak podle komunální obliby jednotlivých kandidátů, tak podle celostátních preferencí.

Vládní strany už teď ve čtyřech krajích s hnutím ANO spolupracují. Buď tam ANO před čtyřmi roky drtivě zvítězilo a nebylo možné sestavit koalici bez nich, nebo je tam hnutí „bez Babiše“ bráno jako seriózní partner.

Češi budou moci volit ze zahraničí korespondenčně už od příštího roku

Volby

Skopeček, který je lídrem společné kandidátky KDU, ODS a TOP 09 ve Středočeském kraji, považuje toto uskupení za hlavního soupeře Babišova hnutí ve středních Čechách. „Pokud všichni naši dosavadní partneři dopadnou relativně slušně ve volbách a v povolebních jednáních budou korektní, rád bych sestavil podobnou koalici,“ uvažuje poslanec.

Čemu chce ale za všech okolností zabránit, je koalice ANO s SPD, komunisty a dalšími podobnými subjekty. „Za sebe říkám, že pro mě je to největší hrozba pro Středočeský kraj,“ tvrdí. V současnosti vede kraj Petra Pecková (STAN).

Na Ústecku je ANO favorit

„U nás je favorit jasný i přes současnou kauzu,“ domnívá se lídr ODS v Ústeckém kraji Jiří Kulhánek. Hnutí ANO tam aktuálně řeší korupční aféru. Jejich lídra Marka Hrabáče obvinila policie a skončil ve vazbě.

Hejtmanem je teď na Ústecku Jan Schiller (ANO) a hnutí tam vládne s ODS a Spojenci pro kraj, kam patří TOP 09 a další regionální liberální strany. Občanský demokrat Kulhánek se spolupráci s ANO na krajské úrovni nebrání, je to prý o lidech a poslední čtyři roky společného vládnutí byly „v pohodě“. „Jen pan Hrabáč se úplně nepovedl,“ dodal.

Jestli by společnou vládu doporučil i svým straníkům na celostátní úrovni, odmítl stejně jako lídr ODS v Olomouckém kraji Dalibor Horák sdělit. Teď vládne na Olomoucku hejtman Josef Suchánek (STAN) zvolený za Piráty a STAN.

„Ohledně povolebního spojení je pro nás nepřijatelná spolupráce s extremisty, jako je například SPD,“ uvedl pro Novinky lídr kandidátky Společně pro jižní Čechy a poslanec za TOP 09 Pavel Klíma.

V jižních Čechách totiž ODS v čele se současným hejtmanem Martinem Kubou kandiduje samostatně. Ten odpovědět odmítl. „Nebudu hrát s vámi tuhle hru,“ řekl.

Hraniční Babiš

Bez ODS, zato s hnutím ANO vládnou v Plzeňském kraji Piráti se Starosty v zádech. „ANO se v Plzeňském kraji celou dobu chová jako rovnocenný férový partner. Spolupráce je vždy o lidech a jejich chování a směrování,“ říká jediný pirátský hejtman Rudolf Špoták. „Spolupráci s ANO na celostátní úrovni si nedokážu představit,“ dodal.

A stejně mluví i jeho koaliční partner – lídr Starostů Pavel Čížek. „Celostátní ANO je Andrej Babiš a s ním STAN nemůže vládnout v žádném případě,“ řekl Novinkám. Názor by nezměnil, ani kdyby byl předsedou kupříkladu Karel Havlíček. „To je jen optická změna, podstata je stejná,“ míní Čížek.

Osoba Andreje Babiše je zásadní i pro kandidáta ODS ve Zlínském kraji. „My se žádné spolupráci s ANO po volbách nebráníme,“ říká zdejší lídr, senátor Tomáš Goláň. „Ke spolupráci s Andrejem Babišem po sněmovních volbách se ale stavím poměrně skepticky.“ Goláň patřil k halasným kritiků hnutí ANO i na celostátní úrovni.

Jsou i hejtmanství, kde vládní politici říkají, že ANO není partner ani na krajské úrovni.

Příkladem je Jihomoravský kraj, kde kandidátku Spolu vede lidovec Jak Grolich. „ANO má nyní blízko k SPD. Nedovedu si představit, že s nimi budu ve vedení kraje,“ uvedl pro Novinky.

Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek uvedl: „Hnutí ANO je pro nadcházející krajské volby naším hlavním politickým konkurentem, se kterým se chceme utkat o hlasy obyvatel Vysočiny. Ideologicky i hodnotově jsme výrazně odlišně orientováni.“

ODS si výrazně polepšila, SPD se dál propadá

Parlamentní volby

Související články

Výběr článků

Načítám