Hlavní obsah

Rakušan: STAN posílil, ale radost nemám

Posílili jsme, ale radost nemáme, protože hrozí, že nám za rok bude vládnout Andrej Babiš po boku s extremisty. Tak zhodnotil šéf hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan výsledky krajských a senátních voleb.

Rozhovor s Vítem RakušanemVideo: Oldřich Danda, Novinky

Článek

STAN měl doposud 91 krajských zastupitelů a teď bude mít podle Rakušana 93 nebo 94 křesel. „V nejednoduché době se nám povedlo posílit. Je vidět, že nám tyto volby – ať krajské, nebo komunální – sluší,“ řekl Rakušan. Byť musel uznat, že čtyři hejtmanské posty nemají šanci obhájit. Jisté je, že se to nepodaří v Olomouckém a Karlovarském kraji.

Rakušan počítá s tím, že Martin Půta, který už počtvrté vyhrál v Libereckém kraji, se jistě stane hejtmanem. Velkou šanci obhájit post má i středočeská hejtmanka Petra Pecková. Tam by měli Starostové s koalicí Spolu těsnou většinu.

V senátních volbách STAN obhajuje tři mandáty a do druhého kola postoupilo šest kandidátů, kteří kandidují v starostovském tričku. „Řada z nich má šanci zvítězit i v druhém kole a můžeme se dívat optimisticky na to, že by náš senátorský klub mohl být větší,“ poznamenal Rakušan.

Podle něj ale není žádný důvod k radosti, protože Andreji Babišovi se podařilo z krajských voleb udělat referendum o vládě, a pokud strany vládní pětikoalice nezačnou důsledně pracovat na prosazování vládního prohlášení, tak i volby do Sněmovny, které budou příští rok na podzim, mohou skončit podobným výsledkem.

Vláda dostala v krajských volbách od ANO nakládačku

Krajské volby

„Bereme ty výsledky, které pro nás nedopadly špatně, jako velké varování před návratem hnutí ANO, návratem různých extremistů a jejich možnou vládou,“ poznamenal Rakušan. Dodal, že vláda má ještě rok na to, aby dokázala lidi přesvědčit, že dělá dobrou práci, a odlákat voliče od hnutí ANO.

Pecková: Není to Antibabiš, ale ANO je prostě nemožné

V centrále STAN na Malostranském náměstí vládla v sobotu dobrá nálada. Ve chvíli, kdy se ukázalo, že ve Středočeském kraji získal STAN rozhodující mandát a hnutí ANO nedokáže s komunisty a SPD udělat většinu, to ve štábu vypadalo, jako by STAN vyhrál celé volby. STAN uhrál ve středních Čechách 20 mandátů a Spolu 13, což by byla většina jednoho hlasu v 65členném zastupitelstvu.

Očividně šťastná hejtmanka Pecková po sečtení výsledků uvedla, že už volala lídrovi koalice Spolu Janu Skopečkovi z ODS a nabídla mu pokračování v krajské vládě a řekla, že budou velkorysí. Ale v otázce, zda by mu přenechala hejtmanský post, odpověděla jednoznačně, že ne, i proto, že získala v kraji nejvíce preferenčních hlasů. „Pan Skopeček má okolo 7800 preferenčních hlasů a já 18 800. To jasně říká, že Středočeši by si přáli, abych pokračovala. Doufám, že to budeme respektovat,“ podotkla.

O tom, co bude dělat, když je ANO bude chtít vyhodit ze sedla a nabídne Skopečkovi místo hejtmana, nechtěla spekulovat.

S hnutím ANO podle svých slov do koalice nechce, protože se už jednou spálili. „Není to apriorní odmítání hnutí ANO ve smyslu Antibabiš, ale je to zkušenost, protože jsme se poučili, a doufám, že i kolegové z ODS,“ řekla Pecková. Dodala, že koalici v kraji s ANO už udělali v roce 2016. „Po roce vládnutí se ukázalo, že hnutí ANO nemyslí vážně všechny změny, které se měly udělat,“ podotkla s tím, že koalice proto do roka skončila.

Záznam: Studio Novinek ke krajským a senátním volbám 21. 9. 2024Video: Novinky, ČTK

Karel je bůh, plesal Babiš nad Havlíčkem

Krajské volby

Výběr článků

Načítám