Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Kdo bude vládnout v krajích

Dva týdny po krajských volbách má již většina regionů jasno o tom, kdo je další čtyři roky povede. Další vyjednávání čekají představitele stran a hnutí ve třech krajích.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Výsledek krajských voleb do zastupitelstev podle krajů s dohodnutými koalicemi

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek
Foto: Novinky

Výsledky voleb ve Středočeském kraji.

Ve středních Čechách zvítězilo hnutí ANO před Starosty a koalicí Spolu. Jednání zatím probíhají mezi zástupci Starostů a Spolu. Starostové nabídli Spolu většinu v radě, ANO lákalo Spolu na nabídku postu hejtmana, ale nakonec dobrovolně zamířilo do opozice.

Foto: Novinky

Výsledky voleb v Karlovarském kraji.

Na západě Čech zvítězilo jasně hnutí ANO, které má v zastupitelstvu 28 z 45 křesel. To mu umožňuje vládnout samostatně, což doporučilo i krajské předsednictvo.

Foto: Novinky

Výsledky voleb ve Plzeňském kraji.

V Plzeňském kraji se vítězné ANO dohodlo na pokračování koalice s hnutím STAN a uskupením Pro náš kraj, jehož součástí jsou i lidovci.

Foto: Novinky

Výsledky voleb v Jihočeském kraji.

Na jihu Čech uhájil a upevnil svou pozici Martin Kuba. Občanští demokraté mohou a podle všeho budou vládnout bez koaličních partnerů.

Foto: Novinky

Výsledky voleb ve Ústeckém kraji.

V Ústeckém kraji zvítězilo hnutí ANO. To nakonec v pátek oznámilo, že se dohodlo na vytvoření koalice s ODS a uskupením Lepší sever.

Foto: Novinky

Výsledky voleb v Libereckém kraji.

Liberecký kraj jej jedním ze třech regionů, v němž nezvítězilo hnutí ANO. Dominanci zde potvrdili Starostové pro Liberecký kraj v čele s Martinem Půtou, kteří se dohodli na spolupráci s koalicí Spolu.

Foto: Novinky

Výsledky voleb v Královéhradeckém kraji.

Nepřehledá situace je zatím v Královéhradeckém kraji. Vítězné hnutí ANO se snaží jednat. Dohodu má zatím s koalicí HLAS, což mu však zajišťuje pouze 21 z 45 křesel.

Foto: Novinky

Výsledky voleb v Pardubickém kraji.

Velmi brzy po volbách bylo o podobě koalice jasno v Pardubickém kraji. Vítězné ANO se spojilo s 3PK – Pro prosperující Pardubický kraj, Koalicí pro Pardubický kraj a ODS s TOP 09.

Foto: Novinky

Výsledky voleb v Kraji Vysočina.

Na Vysočině se vítězné ANO dohodlo na spolupráci se SOCDEM a koalicí SPD, Trikolora a PRO.

Foto: Novinky

Výsledky voleb v Olomouckém kraji.

V Olomouckém kraji vznikla dohoda na koaliční spolupráci mezi ANO a uskupením složeným z SPD, trikolory, PRO a Svobodných.

Foto: Novinky

Výsledky voleb v Jihomoravském kraji.

Na jihu Moravy ANO nezvítězilo a skončilo s odstupem za Spolu. To se dohodlo na pokračování partnerství se Starosty pro jižní Moravu.

Foto: Novinky

Výsledky voleb v Moravskoslezském kraji.

Výsledek hnutí ANO v Moravskoslezském kraji mu umožňuje vytvořit jednobarevnou vládu. Vyloučit zatím nelze ani vznik koalice.

Foto: Novinky

Výsledky voleb ve Zlínském kraji.

Ve Zlínském kraji se vítězné ANO dohodlo na spolupráci se STAN.

Související témata:

Výběr článků

Načítám