Hlavní obsah

Přebarvená KSČM. Za Stačilo! kandidují v drtivé většině zase jen komunisté

Ve většině krajů Česka bude ve volbách na konci září platit, že kdo odevzdá hlas Stačilo!, podpoří komunisty. Z 692 kandidátů totiž nasadila 557 KSČM, obvykle i se stranickou knížkou. V některých krajích je komunistů na listině Stačilo! až šestadevadeát procent. Záměr spojit levici šéfce KSČM Kateřině Konečné zatím nevyšel.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kateřina Konečná, která byla zvolena do Evropského parlamentu za koalici Stačilo!

Článek

„Krajské koalice skládali krajští představitelé. Do jejich složení jsem jim nezasahovala,“ řekla Novinkám Konečná. Partnery na kandidátkách si však chválí. „Díky tomu jsme nejsilnější a jediná levicově-vlastenecká alternativa vládním stranám i opozici,“ podotkla.

Drtivou většinu kandidátů do krajských voleb tvoří nominanti KSČM, většina je i členy strany. Jen malou část volných míst nechali komunisté ostatním kandidátům, především z národně-sociálních stran. A to České straně národně sociální (ČSNS), Spojeným demokratům – Sdružení nezávislých, kterou pod názvem Evropští demokraté založil v roce 2006 bývalý občanský demokrat Jan Kasl, nebo České suverenitě sociální demokracii (ČSSD, zkratky se ujala poté, co ji opustila SOCDEM), na jižní Moravě pak krajně pravicovému DOMOVU (Demokracie–Odpovědnost–Morálka–Odvaha–Vlastenectví).

Komunisté rostou. Pomohlo jim Stačilo!, ale možná jen dočasně, míní experti

Volby

Jen v Ústeckém kraji se s komunisty dohodla i SOCDEM. Místa si s ní rozdělila poměrně spravedlivě, KSČM obsadila třicet pozic, sociální demokraté osmadvacet, dvě ČSNS. Kandidátku vede bývalý komunistický hejtman Oldřich Bubeníček, který se označil jako „novinář“.

Takřka jednobarevné kandidátky

Nejvíc „rudé“ jsou kandidátky v Moravskoslezském, Plzeňském, Zlínském, Královéhradeckém a Libereckém kraji a na Vysočině.

V Moravskoslezském kraji tvoří listinu Stačilo! 66 komunistických kandidátů a čtyři ČSNS, v Plzeňském nasadili komunisté na šedesátimístnou kandidátku 55 lidí, na Zlínsku ze 49 lidí 47, v Královéhradeckém kraji obsadili komunisté 45 míst ze 47, v Libereckém kraji pozvali komunisté jen sedm lidí z ČSNS, zbylých 43 míst si nechali a na Vysočině usedli na 48 míst z 50.

Jen mírně rozředěnější poměry panují na jihočeské kandidátce, kde prapor KSČM nese 42 kandidátů z 56, v Olomouckém kraji je poměr pro KSČM 51:9.

Méně komunistů lze najít jen v Jihomoravském kraji, kde je na sedmdesátimístné kandidátce 33 lidí z KSČM, zbytek tvoří převážně kandidáti z pravicového DOMOVa a SD-SN, nebo Středočeském kraji, kde stojí na sedmdesátimístné kandidátce 54 nominantů KSČM.

Pouze v jednom kraji se KSČM rozhodla vydat do voleb pod svou značkou, a to v Karlovarském.

„Nemyslím, že bychom měli být jakkoliv nespokojení. Zástupci všech koaličních stran dostali místa důstojná. Já jsem dvojka v Plzeňském kraji, to není něco, na co bych si mohl jako zástupce SD-SN stěžovat,“ řekl Novinkám europoslanec Stačilo! Ondřej Dostál, který se na kandidátce označil za právníka a učitele. Zdůraznil, že funkce zastupitele je s pozicí v europarlamentu slučitelná, o pozici radního prý usilovat nebude.

Krajské volby se konají 20. a 21. září. Strany v nich usilují nejen o hlasy voličů, ale i o příspěvky za mandát, které činí 250 tisíc korun. Ty dostane navrhující strana, v případě Stačilo! tedy vesměs KSČM.

Najednou to nevadí. Poslanci ANO chtějí být zároveň hejtmany, prý to obojí zvládnou

Krajské volby

PŘEHLEDNĚ: Termín krajských voleb a jak volit

Krajské volby

Související články

Konečná: Mým cílem je sundat Fialovu vládu

Předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná se chce příští rok vrátit se svou stranou do Sněmovny. Jejím cílem je ukončit současnou vládu podle ní...

Výběr článků

Načítám