Hlavní obsah

Posunutí voleb v Česku zákony vylučují

Volby do vedení krajů a do Senátu i přes následky ničivých povodní proběhnou v řádném termínu, ujistil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) i ministr životního prostřední Petr Hladík (KDU-ČSL). Změnu termínu voleb by musel posvětit speciální zákon, k jeho schválení se však parlament nechystá. S organizací voleb budou pomáhat hasiči.

Foto: Novinky

Ministr vnitra Vít Rakušan na TK krizového štábu

Článek

„Naše volební legislativa je psána velmi konzervativně. A to tak, aby v zemi, která demokratickou tradici nemá tak dlouhou, bylo v základním zákoně nadefinováno co nejméně momentů, které znamenají v té chvíli nějaké zrušení voleb. Nic takového naše legislativa v podstatě nezná a jediná možnost, která je legální, je zákonem volby posunout,“ komentoval návrhy na posunutí voleb Rakušan. „Jiná možnost než v rámci zákona schváleného českým parlamentem neexistuje,“ uvedl ministr.

Jeho resort se proto nyní prý soustředí na zajištění důstojného průběhu voleb ve všech krajích ČR.

„Naši lidé z ministerstva vnitra budou v kontaktu se všemi volebními komisemi po celé republice a v případě větších škod se budou hledat náhradní způsoby, náhradní volební komise, náhradní volební místnosti, aby volby mohly řádně proběhnout,“ dodal.

V celé zemi bývá obvykle otevřeno asi 15 tisíc volebních místností. „Skutečně se bude jednat o část, která nebude tak významná, aby volby nemohly proběhnout. Uděláme pro to maximum. Neumím si představit jiný způsob,“ poznamenal Rakušan.

„Naším nasazením a ve spolupráci s městy a kraji zajistíme, aby volby proběhly v termínu,“ míní ministr.

O volbách už bude „normální stav“

Vláda předpokládá, že v pátek a v sobotu už povodňový stav v Česku panovat nebude.

O volbách bude v pondělí večer jednat ještě i vláda. „V pátek a v sobotu bude na většině území ČR normální stav,“ věří Hladík.

Ministerstvo vnitra nyní zpracovává metodiku, podle které mohou zasažené obce při pořádání voleb postupovat.

„Kde nebudou moci vzniknout standardní volební místnosti či komise, tak by to zajistil hasičský záchranný sbor,“ poznamenal Hladík.

Volby do vedení krajů a první kolo senátních voleb proběhnou tento pátek a sobotu, 20. a 21. září, druhé kolo senátních voleb bude 27. a 28. září.

Podle předpovědi by se počasí mělo zlepšit ve středu, kdy na většině území ustane déšť, teploty se budou pohybovat okolo 20 stupňů.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

PŘEHLEDNĚ: Termín krajských voleb a jak volit

Krajské volby

PŘEHLEDNĚ: Kdy budou senátní volby, kterých obvodů se týkají a kandidáti

Volby do Senátu

Související články

Výběr článků

Načítám