Hlavní obsah

Vnitro nabízí vyplaveným obcím, že jim udělá volby na klíč

Ministerstvo vnitra v současnosti eviduje zhruba tři desítky obcí, pro něž bude kvůli povodním obtížné uspořádat krajské a senátní volby, pět z nich se podle šéfa resortu Víta Rakušana (STAN) neobejde bez významné pomoci státu při organizaci. „My jim ty volby zorganizujeme,“ předestřel. Část starostů již prohlásila, že na volby nemají lidi nebo prostory.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Následky povodně v obci Kobylá nad Vidnávkou (snímek ze 17. září 2024)

Článek

Vláda rozhodla, že krajské a senátní volby se v pátek a sobotu uskuteční v celém Česku, a to včetně obcí, které zasáhly ničivé povodně. To některé z dotčených radnic přijaly s nevolí. Poukázaly na to, že se primárně soustředí na zajištění základních potřeb, odklízení naplavenin a odklízení škod a že na organizaci jim chybí čas, lidé nebo prostory.

„Chápu, že na to nemají žádnou chuť, že přemýšlejí úplně o něčem jiném. Týká se to ale zásadně 35 obcí, se všemi jsme v kontaktu. Řekněme, že nějakých 20 to zvládne víceméně bez naší pomoci, byť jsme připraveni pomoci. A pak jsou obce, které to bez naší pomoci nezvládnou vůbec, a do těch pojedeme,“ avizoval ve čtvrtek po jednání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Ministerstvo vnitra podle Rakušana může v těchto obcích uspořádat volby tzv. na klíč. „My jim ty volby zorganizujeme, aby s tím měli co nejmenší práci. Zajistíme elektrocentrály, signál, pokud ne mobilní, tak satelitní. Zajistíme, aby místnosti byly obsluhovány. Jsme schopni zajistit lidi, kteří budou jezdit s urnami,“ popsal ministr s tím, že pošle tolik lidí do jednotlivých okrsků, kolik bude potřeba.

Volby po povodni? Nemáme místnost ani ruce, ať si mě klidně zavřou, říká starostka

Krajské volby

Například starostka zasažené obce Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku Miroslava Rybáriková se ve čtvrtek nechala slyšet, že v její obci nezvládnou nachystat volební místnosti a nemají na to ani lidi. Tamní obyvatelé jsou totiž plně vytíženi uklízením po povodních.

„Nemohu teď řešit volby, když potřebuji řešit jídlo, pití a vodovod. Ať se na mě zlobí, kdo chce, ať mě klidně zavřou, tohle není normální. Lidé mají zcela jiné starosti. Máme tady tolik práce, že nevíme, kam skočit,“ prohlásila Rybáriková.

Rakušan k tomuto případu dodal, že pokud starostka, nebo kterýkoliv jiný starosta požádá o pomoc, dostane ji. „Když tam není volební místnost, tak hasiči tam postaví stan, doplníme volební komisi…,“ přiblížil Rakušan.

Ministr dodal, že 109 lidí si požádalo o zrychlené vydání dokladů, o něž přišli kvůli povodním.

Proti pořádání voleb v řádném termínu brojil například starosta Krnova na Bruntálsku Tomáš Hradil (Krnovští patrioti) či primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO), který ve středu vyzval vládu k vyhlášení nouzového stavu a odkladu voleb v postižených oblastech.

Ústavní právník: Konání voleb je „o fous“ lepší než jejich odklad

Krajské volby

Výběr článků

Načítám