Hlavní obsah

Může za to odvedená práce, hodnotí dominanci hnutí ANO v Moravskoslezském kraji jeho lídr Bělica

Ostrava

Před čtyřmi lety získalo v Moravskoslezském kraji hnutí ANO přes 30 procent hlasů a před druhou koalicí ODS a TOP 09 mělo náskok více než 16 procent. Letos svoji převahu ještě navýšilo, může být v čele kraje i bez koaličního partnera. V pětašedesátičlenném zastupitelstvu získalo 35 mandátů.

Rozhovor s hejtmanem a lídrem vítězného hnutí ANO v Moravskoslezském kraji Josefem BělicouVideo: Pavel Karban, Novinky

Článek

ANO drtivě vyhrálo v regionu volby, co na výsledek říkáte?

Jsem dojatý, chtěl bych moc poděkovat za důvěru, velmi si jí vážím, výsledek přijímám s velkou pokorou a jsem moc rád, že práce, kterou tady dlouhodobě děláme, má u voličů ohlas. Máme skvělý tým lidí.

Máte v 65členném zastupitelstvu většinu. Budete vládnout sami, nebo je ve hře, že byste přibrali nějakého partnera? A případně koho?

Pro nás to není ani jako prioritně o tom, jestli bychom byli schopni sami vládnout, ale o programových prioritách a průřezech. Samozřejmě se s dalšími partnery budeme bavit a budeme hledat nejlepší program pro Moravskoslezský kraj

Nevylučujete tedy, že někoho můžete přibrat?

Není to vyloučená varianta, samozřejmě.

A je někdo, koho jste z případných koaličních jednání vyřadili?

My už jsme deklarovali před nějakým časem, že určitě bychom nedělali koalici s komunisty, byť jsou v koalici.

Řada primátorů, starostů v obcích a městech i vy jako hejtman jste nyní byli kvůli povodním výrazně vidět. Mohlo vám i to nahrát?

To neumím vyloučit ani hodnotit, ale starostové a primátoři odvedli obrovský kus práce. Předpokládám, že to lidé viděli, ale na to hodnocení je ještě čas. To, co jsem mohl pro lidi v Moravskoslezském kraji udělat, jsem udělal rád. Věřím, že až se budou jednou hodnotit letošní povodně, tak se na primátory a starosty nezapomene, protože opravdu jsou od soboty minulého týdne na štábech a odvádějí obrovský kus práce. Já jsem kvůli povodním přerušil kampaň, nakonec jsme ji přerušili i na republikové úrovni. O to víc si vážím toho výsledku.

Pokud se stanete znovu hejtmanem, jste připraven rezignovat na post primátora Havířova?

Ano. Řekl jsem, že pokud uspěji, dostanu od voličů silný mandát, rezignuji na pozici primátora Havířova. Samozřejmě to ještě proberu s kolegy, na kterém zastupitelstvu by se to mělo stát. Jsem přesvědčen, že dvě takové exekutivní pozice není možné dělat dlouhodobě.

Čím si vysvětlujete nebývalý úspěch hnutí ANO v kraji?

Odvedenou prací. Tím, že jsme dvě volební období kontinuálně pracovali na rozvoji tohoto kraje, a jsme připraveni v tom pokračovat. A myslím si, že ten tým, který tu práci odvádí, je opravdu úžasný.

Myslíte si, že na výsledek měla vliv i celostátní politika? Vláda Petra Fialy asi není u občanů příliš oblíbená…

Víte, když je jakákoliv vláda na jakékoliv úrovni postavena na nenávisti a na negativních emocích, tak to nemůže nikdy přinést nic dobrého. A tato republika touto vládou prostě trpí.

Jaké budou vaše priority pro kraj?

Pro nás je velmi důležité kvalitní zdravotnictví, kvalitní sociální služby, rozvoj kraje, přivedení investora nebo investorů s vysokou přidanou hodnotou. Podpora a zvyšování bezpečnosti v kraji.

Volební účast v kraji se pohybuje okolo hranice 30 procent. Je to moc, je to málo? Čekal jste víc, čekal jste méně s ohledem na současnou situaci?

Já jsem se obával, že volební účast bude podstatně menší, protože kvůli povodni mají lidé samozřejmě jiné starosti. Pro mě je tato účast spíš příjemné překvapení, obával jsem se, že bude nižší.

Výběr článků

Načítám