Hlavní obsah

Masakr Pirátů: Vedení dává hlavy na špalek

Zdrcující výsledek krajských voleb přiměl vedení Pirátů dát své funkce k dispozici. Republikové předsednictvo už svolalo celostátní fórum, které rozhodne o důvěře současnému vedení. Do 14 dnů by mělo být o osudu vedení strany jasno. Podle šéfa strany Ivana Bartoše by ale neměl mít propad v krajských volbách vliv na pirátské angažmá ve vládě.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„Nebudu zastírat, že je to velmi špatný výsledek. Měli jsme obsazení ve všech krajských zastupitelstvech a podle mě odváděli naši lidé dobrou práci,“ řekl po volebním fiasku, kdy Piráti získali celkově jen kolem 3,6 procenta hlasů a pouze tři mandáty v Plzeňském kraji. Před čtyřmi lety získali Piráti 12 procent podpory a 99 mandátů, načež se pak podíleli na koaličních vládách v devíti krajích.

Bartoš připustil, že ani poslední volby do Evropského parlamentu nedopadly pro Piráty dobře. Připustil, že předsednictvo nese za výsledek voleb výrazný díl odpovědnosti, protože je nejviditelnější. Pokud celostátní fórum rozhodne v neprospěch předsednictva, celé vedení rezignuje, uvedl Bartoš.

Připustil však také, že roli mohl sehrát i jeho ministerský projekt digitalizace stavebního řízení, který je častým terčem kritiky. „Piráti jsou ve vládě zodpovědní za celou řadu dalších věcí. Nezastírám, že toto mohlo mít vliv. Nemohli jsme projekt odkládat a já osobně čelím kritice dlouhodobě, ačkoli si myslím, že jsem nemohl jednat líp,“ řekl Bartoš.

Odmítl však, že by prohra mohla mít dopad i na jejich podíl na vládní koalici. „Krajské volby bych s účastí na vládě nespojoval. Už s ohledem na průzkumy, kdy piráti mají celostátně v průměrech devět procent,“ dodal.

ANO může ve dvou krajích vládnout samo

Krajské volby

Živě: Studio Novinek ke krajským a senátním volbám 21. 9. 2024Video: Novinky, ČTK

Výběr článků

Načítám