Hlavní obsah

Komise musela jet na volby vlakem. Večer ji vyzvedne speciální spoj

Děčínská městská část Dolní Žleb je po povodni od města částečně odříznutá. Silnici zaplavilo rozvodněné Labe a autem se sem zatím projet nedá. Čtyřčlenná volební komise proto musela v pátek cestovat vlakem.

Volební komise v Děčíně musela jet na volby vlakem.Video: Michael Polák, Novinky

Článek

„V Dolním Žlebu máme chalupu, takže tam jezdím pravidelně a na velkou vodu jsme tam zvyklí. K volbám jsem ale vlakem ještě nikdy nejel,“ přiznal Vít Mocker, třiatřicetiletý předseda dolnožlebské volební komise.

Komise dorazila popoledním vlakem, využila přeshraniční linku, která jezdí z Děčína přes Bad Schandau do Rumburka. 

„Jinde v republice jsou na tom lidé mnohem hůře, takže cesta vlakem je pro nás jako maličkost a spíše zajímavost. Museli jsme si připravit větší svačinu a vyrazit dříve,“ dodal Mocker.

Volby po povodni? Nemáme místnost ani ruce, ať si mě klidně zavřou, říká starostka

Krajské volby
Foto: Michael Polák, Novinky

Dolnožlebská volební komise ve vlaku. Vlevo předseda Vít Mocker

Komise to do svého okrsku neměla úplně daleko. Cesta vlakem trvala zhruba 15 minut, vlak cestou zastavil ve čtyřech jiných zastávkách. Trať vede podél kaňonu řeky Labe, lidé z komise tak mohli sledovat, jak situace s řekou vylévající se z břehů aktuálně vypadá.

Foto: Michael Polák, Novinky

Trať vede podél kaňonu řeky Labe, lidé z komise tak mohli sledovat, jak situace s řekou, která se vylévala, vypadá.

Okrsek v Dolním Žlebu má 120 oprávněných voličů, první z nich přišel volit už krátce po 14. hodině. Byl to majitel penzionu, v němž se volební místnost nachází.

„Teď už je to lepší, ale lidé u nás museli zrušit pobyty, protože se sem autem nedostanou. Snad ta voda klesne a silnice se uvolní,“ postěžoval si Milan Krauskopf, první dolnožlebský volič.

Foto: Michael Polák, Novinky

První dolnožlebský volič

Po uzavření volební místnosti se dolnožlebská komise bude vracet také vlakem, ovšem nikoli pravidelným spojem, nýbrž mimořádně vypraveným záchranářským vlakem.

„Jde o vlak, který sem vozí hasiče a záchranku, pokud by se tu něco stalo a nedalo by se sem dostat po silnici, máme ho jako město připravený v Děčíně na nádraží. Je tam v pohotovosti, čeká tam na první koleji. A teď ho využijeme na návrat komise večer, protože to spojení z Dolního Žlebu není ideální a komise by tam jinak musela čekat i přes půlnoc,“ popsal Novinkám mluvčí děčínského magistrátu Luděk Stínil.

Vnitro nabízí vyplaveným obcím, že jim udělá volby na klíč

Krajské volby

Povodně mají pátou oběť, osm lidí se pohřešuje

Domácí

Výběr článků

Načítám