Hlavní obsah

Koalice všemožných stran v krajích vytváří v názvech chaos. V kurzu je Spolu a Hlas

V letošních krajských volbách kandiduje víc koalic než samostatných politických stran a hnutí. Na rozdíl od nich se mohou jmenovat, jak chtějí. Stává se tak, že vedle sebe kandiduje několik subjektů, které se jmenují takřka totožně. Zmatek v koalici skryté strany vnášejí i do kontroly financování kampaně.

Krajské a senátní volby 2020

Článek

Bizarní situace nastala v Libereckém kraji. Tam kandiduje SPOLU pro Liberecký kraj - ODS, TOP 09, KDU-ČSL vedle koalice SPOLU PRO pro Liberecký kraj, kterou skládají Soukromníci a Svobodní.

Lídrovi ODS Edvardu Kožušníkovi se to nelíbí a Novinkám sdělil, že zvažuje, že dá celou věc k soudu. Krajský úřad totiž nic nezmůže.

„Existuje nález Ústavního soudu, který řeší problematiku ochrany názvů, ale politických stran a politických zkratek. Spolu pro Liberecký kraj není název ani zkratka strany či hnutí, které by byly registrovány u ministerstva vnitra, takže nemáme zákonný důvod pro řešení situace,“ vysvětlila Novinkám Pavlína Kroupová z oddělení přestupků a voleb libereckého krajského úřadu.

„Za daného stavu, pokud nebude zjištěna žádná závada, která by bránila registraci kandidátní listiny koalice Svobodných a Soukromníků, koalici zaregistrujeme. Ale pochopitelně je právem každé politické strany či hnutí podat návrh na soudní přezkum registračního procesu,“ dodala Kroupová. Pak by ve věci rozhodl krajský soud.

PŘEHLEDNĚ: Termín krajských voleb a jak volit

Krajské volby

Postup potvrdil i Ondřej Krátoška z odboru komunikace ministerstva vnitra. „Ve vztahu k názvům koalic volební zákon žádné speciální pravidlo nestanovuje,“ řekl Novinkám. „Z judikatury Ústavního soudu plyne, že násobné využití obecných slov v názvech u více konkurujících si subjektů samo o sobě nevede k zaměnitelnosti daných subjektů, neboť si nelze automaticky tato slovo monopolizovat.“

Na rozdíl od ODS předsedové Soukromníků a Svobodných Petr Bajer a Libor Vondráček situaci na Liberecku neřeší. „Já bych kraje zrušil, a tím pádem bych nemusel řešit název kandidátky,“ poznamenal Vondráček.

Koalice vedou

Názvy koalic se podobají i napříč kraji. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí (UDHPSH) jich také letos v krajských volbách registruje 47, politických stran oproti tomu 29. Seznam kandidujících subjektů, který dohledový úřad zveřejnil, podobnost ukazuje v řadě případů.

Slovo „spolu“ využila i koalice Strany zelených a Levice, která v Jihočeském kraji kandiduje pod názvem Spolu pro lidi a krajinu. V kraji však do voleb vládní koalice Spolu na půdorysu ODS, TOP 09 a KDU-ČSL nejde, ODS kandiduje zvlášť.

Podobnost s názvem vládní koalice Zeleným nevadí. „Spolu už existuje v mnoha různých obměnách,“ poznamenala šéfka zelených Magdalena Davis.

Módní je i „Hlas“

Její strana by však mohla vydělat i na nové značce Hlas samospráv, kterou vytvořil pardubický hejtman Martin Netolický (SOCDEM). Zelení totiž v koalici se SEN21, LES a Idealisty kandidují na jižní Moravě pod značkou Hlas Moravy. Ani to Davis nepokládá za problém.

Název se navíc zalíbil i Soukromníkům, Svobodným a Nezávislým, kteří svou koalici ve Zlínském kraji nazvali Nezávislý HLAS pro Zlínský kraj.

Sám Netolický kandiduje jako lídr v Pardubickém kraji pod značkou 3PK, která už je v regionu známá. V Olomouckém kraji kandiduje koalice SOCDEM a Společně pro kraj pod značkou Hlas pro náš kraj, v Královéhradeckém kraji jde spolek do voleb přímo pod značkou Hlas samospráv a v Karlovarském kraji jako Hlas pro Karlovarský kraj.

Značka se zalíbila také bývalým spolupracovníkům exprezidenta Miloše Zemana, kteří založili politické hnutí Hlas samospráv. Netolický na to reagoval dovětkem k názvu svého spolku „Férově pro obce a regiony“.

Kdo kampaň platí?

Nepřehlednost vnášejí koalice v krajích i do kontroly financování kampaně. „Koalice není právní osoba, takže nemůže přijmout dar. Dary mohou přijímat politické strany a peníze pak převádět na výdajový transparentní účet koalice,“ popsal proces Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí.

V praxi to znamená, že jednotlivé strany přijmou dary na své účty a převedou je pak na výdajový účet koalice. Kontroloři tak musejí hlídat více účtů najednou.

Od jednoho dárce může strana či hnutí přijmout za rok dary v hodnotě do tří milionů korun. Právnická osoba a její jednatel se považují za jednoho dárce.

„V rámci jedné koalice, která kandiduje v několika krajích, se často stává, že v každém kraji účet zřídí jiná politická strana. Pak máte několik různých zpráv o financování kampaně pro koalice stejných tří stran,“ poznamenal Outlý.

Krajské volby se konají 20. a 21. září spolu s volbami do Senátu.

ODS na krajských kandidátkách Spolu dominuje. Početní převaha je několikanásobná

Krajské volby

PŘEHLEDNĚ: Termín krajských voleb a jak volit

Krajské volby

Související články

Výběr článků

Načítám